Korlát vagy fogódzkodó?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: korlát vs. fogódzkodó


Mindkettő nagyon fontos! Főleg a lépcsőknél! Így létezik mindkettő!
Ha nyelvészkedünk kicsit, akkor egyértelmű, hogy a fogódzkodó szavunk a fogódzkodik igénkből származik. Vagyis az a valami, amit az ember a kezével megfog, amibe megkapaszkodik, hogy segítse saját gyalogos haladását és biztonságát. A fogódzkodót gyakran a kapaszkodó szóval – nem is alaptalanul – helyettesítik! 😉


A korlátot a fogódzkodó kiterjesztett változataként értelmezem, hisz gyakorlatilag a fogódzó alatti területet határoljuk le egy kiesést gátló tömör, vagy áttört felülettel. A tömör felület lehet például a mellvédfal, az áttört felület pedig valamilyen rácsozat.


Ha az OTÉK legfrissebb számát fellapoznád, a 68. §-nál, csodálkoznál Te is, milyen kevés dolgot szabályoz mostanság korlát és mellvédfal ügyében! 🙁
 
Évekkel ezelőtt, még a XX. században, amikor az OÉSZ -t váltotta az OTÉK, egyértelműbb és biztonságra-törekvőbb volt az előírás, de az idő sajnos ezt mára kissé elkoptatta.


Azért idézek a régiekből, mert úgy tartom, a lényeg bennük volt egyértelműen megfogalmazva, és abban bízom, aki ilyesmit tervez, még nem felejtette el:
 
„Az 1 m-nél hosszabb vízszintes vetületű lépcsőt, rámpát, lejtőt fogódzkodóval kell megvalósítani!
Azt a járófelületet, melynek szintje a csatlakozó szintnél 0,80 m-nél magasabban van, továbbá a csatlakozó szinthez képest 0,17 m feletti akadálymentes közlekedésre szolgáló járófelületet, amelyhez nem tartozik lecsúszás elleni védőperem, legalább 1 m magas, kiesést gátló korláttal, mellvédfallal vagy ráccsal kell határolni. A magasság 0,8 m-re csökkenthető, ha a korlát vagy a mellvéd felső vízszintes lezárása legalább 0,3 m széles, stabil szerkezet.”

 
A fentiekből az is körvonalazódik, hogy korlátot és fogódzkodót nem csak a lépcsőknél tervezünk, hanem erkélyekhez, loggiákhoz, teraszokhoz… vagyis minden olyan helyre, ahol a „kipottyanás” veszélye fennáll!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .