Kócos a tető?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Fésű és szalag


A tetők oly széles lehetőséget adnak okulásra, ma mégsem egy kócos tetőt igazítok, pedig fésűt és szalagot emlegetek!
 
Mikor két hete, utoljára „tetőztem”, már a cserepezést kínáltam itt a blogban folytatásként, de az ereszképzésekkel sok a zűr, meg a zavar… pl. itt is olvashattad , így inkább innen folytatom.
 
Fésű és szalag, amolyan „női holmik”, mégis a tetőképzésben is szerepet kapnak.


Rendben, pontosítok!
Mivel a cserépgyártás az elműt 30-40 évben sok újdonságot hozott, mindez új kiegészítő szerkezetek megjelenését indukálta. A hullámos cserepek megjelenésével az ereszképzés kialakítására is jó és új megoldást kellett találni.


A cserép hullámosodása azt eredményezte, hogy fix és állandó hullámai által képtelen felfeküdni teljes felületével a sík cseréptartó lécre. Ebből ugye az következik, akol nem fekszik fel, ott rés/nyílás keletkezik. Ilyesmi odúkba a madárkák és az aprócska rágcsálók is szívesen beköltöznének.


Ezt megakadályozandó lépésként született meg a lezáró fésű. A lezárófésű egy olyan „puha” fésű, aminek a mozgatható fogai hajlékonyak, ezáltal a fésűfogak a hullámokban képesek állva maradni, így védelmet nyújtanak madárberepülés ellen, ráadásul illeszkednek mindegyik típusú hullámos tetőcserép alsó-oldali hullámaihoz. Kereskedelmi forgalomban minimum 3 színben kapható (barna, vörös és antracit), méretét tekintve cca. 6 cm széles és 1 m hosszú.


A másik típusú elem a tetőtérbeépítések térhódítása mentén fejlődhetett. A tetőtérek nyári felmelegedése elleni védelmének egyik módja, hogy a cserép alatti szabad területet természetes módon átszellőztetjük! Persze van itt más probléma is, pl. külső oldalról bejutó nedvességet is szellőztetéssel lehet felszámolni, továbbá a belső térből távozó párát is itt szükséges elvezetni. Ezen túlmenően még szellőzőcserepeket is szükséges alkalmazni!


Szellőztetni meg úgy lehet, ha a szellőztetni kívánt teret nyílásokkal feltárjuk. Hopp, újra ott vagyunk, hogy a rés/nyílás a madárkák és az aprócska rágcsálók figyelmét is felkelti, tehát ezt is le kell zárni.


Erre alkalmas a madárvédő szalag, ami 5, 10 cm szélességben készül, 5m-es hosszban. A szellőző szalag, fizikai helyzetét tekintve a lezárófésű alá kerül, a szarufák közti szigetelések alsó, eresz oldali védelmében, mert ezek nélkül a madarak befészkelhetnek és tönkretehetik azokat. A színválaszték itt is összhangban van a cserepek színeivel. Rendelkezésre itt is 3 szín áll (vörös, barna és antracit).


Ha az imént figyeltél, azt írtam „átszellőztetjük”. Tehát az eresszel szemben lévő oldalon is nyílást hagyunk, amihez persze egy más típusú szellőző elemet használunk. Vagyis a szellőzést felületenként biztosítjuk, a tető csúcsán, gerincén, a kúpcserepek alá fésűs élgerincelemet alkalmazunk.
Nézd csak, a kör-alakú lyukacskák a szabadon lévő szellőzőnyílások, amik kimagaslanak a hó- és csapadékvíz-beszivárgás elkerülése érdekében. A fésűs rész, mint további szellőzőelem képes igazodni a hullámos fedőfelülethez.


Kereskedelmi forgalomban persze ma már minden kiegészítő elem kapható, a legújabb trend az, hogy ezeket az elemeket már „egybedolvozva” is piacra dobták már van fésűs szellőzőszalag is.
A kereskedelem gyorsan reagál minden új igényre, mert ugye a tetőtér sík cserépfedéssel is beépülhet, így a sík fedésekhez is kifejlesztették mindezeket hasonló elemkészlettel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .