Újratervezés 1.

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti átváltozás: 2 lakásos családi ház


Az élet furcsa dolgokat, furcsa történeteket produkál. Ennek a tervezési feladatnak van előzménye, mely úgy esett, hogy július folyamán egy leendő Építtető megkeresett egy kétlakásos családi ház alaprajzával, pontosabban egy általa megálmodott alaprajzzal.


Akkor még az építési telke nem volt a birtokában, de a talajmechanikai vizsgálat eredménye alapján nem is vásárolta azt meg. Szóval, nekem csak adaptálnom kellett volna a tervet a telekre.


Csakhogy, elmondtam, mi minden nem működik jól az alaprajzban. Ez „fájt” az Építtetőnek, így nem kaptam megbízást a tervezésre.


3 hónap elteltével, lett egy új építési telek és egy másik Tervező által készített építési engedélyezési terv, és az Építtető újra megkeresett, mert a két lakás alaprajza még mindig nem működött jól. Ma, először az egyiket mutatom, azt, amelyikbe az Építtető kíván beköltözni.


A feladat nem volt egyszerű, mert az Építtető ragaszkodott az alaprajzi elrendezéshez és a helyiségek alapterületi nagyságához.
 
A telek beépíthetősége – több tényező miatt – erősen korlátozott, mégis hozzányúltam a teljes épületkubushoz is, és elsősorban alapterületi korrekcióval és helyes bútorozással átváltoztattam – először – a kisebbik lakást:


1. A bejárat a helyén marad, méretét, éppen csak szekrénnyi területtel növeltem.
 
2. A kamrát és a wc-t felcseréltem.
 
3. A belső közlekedőt is növeltem, így a szülő hálószoba rövidebbik falszakasza szekrényezhetővé vált.
 
4. A kisebbik szoba amolyan tartalék, ezt majd az unoka birtokolja, időszakonként, amúgy kiváló dolgozó/vendégszoba lehet.
 
5. A fürdő elég nagy méretű, és igen, sarokkád és zuhanyzó is kellett.
 
6. A korábbi konyha területe szűkült, de a jól felszereltség és sok pultfelület megvalósult.
 
7. Sajnos az étkező már csak a nappali sarkában fér el.
 
8. A nappali terére erkélyajtót tettem és egy kertre néző teraszt terveztem.


Ha alaposan átvizsgálod az eredeti és a tervezett alaprajzot, látod, hogy a funkciók nem mozdultak, mégis élhetőbb és tágasabb lakásterület alakult ki.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .