Lépcsőn fel, lépcsőn le!

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Lépcsők és szögeik


A lépcső hálás téma, nagyon szeretem! És kifogyhatatlan! Mindig van min gondolkodni, mindig van mire rácsodálkozni!
Múlt alkalommal megbeszéltük, mi is az ideális lépcsőfok kialakításának a módja, legalábbis egy matematikai képletet értelmeztünk, annak segítségével a „2m+sz” szabályt rögzítettünk.


De az életben nem mindig ilyen egyszerű a lépcsőtervezés!
 
A lépcsők meredekségi skálája nagyon széles. Gondold csak végig! Más hajlásszöge, emelkedése van egy reprezentatív lépcsőnek!

 


És megint más a meredeksége egy üzemi területre vezető acél lépcsőnek!

 


A hajlásszöget meghatározza a használat gyakorisága! Ugyanis a lépcsőzés, – középiskolai testnevelést tanító Tanárnőm szerint is – 7-szeres!!! energiafelhasználást igényel! ( Így, előszeretettel lépcsőztetett minket a Budai Vár sok-sok lépcsőjén!) 😉
 
Tehát az időszakos használatú lépcsők hajlásszöge a ritka és nem tömeges használat miatt válhat meredekké, de a helytakarékosság is ezt igényli!
 
Fiziológiailag a legkényelmesebb a 30 fokos emelkedés, így a lakóházi lépcsők 16-17 cm körüli fellépés magassága, és a 29-30 cm körüli belépési mélysége ezt ideologizálja.
 
Tanulmányozd az alábbi ábrát, és megérted a fenti elméletet!


Amikor legközelebb nekiveselkedsz a „lépcsőzésnek”, a mai okosság után a lépcső környezetéből is következtetsz a meredekségére, és kényelmességére. Irány egy lépcső! 🙂 Mondom én, hisz földszinten lakom! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .