Lépésenként átalakítható

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti átváltozás: Tornácos ház


Zsófi és Dávid régi barátaim. Örökség útján jutottak a főváros közeli ingatlanhoz. Budapesti lakásuk megtartása mellett, felvetődött, mi lenne ha kiköltöznének ide.
Kérdésük:
Mit tud ez a ház, mit nyújthat némi „tuningolás” után négyüknek?!


A rendelkezésre álló felmérési tervdokumentáció szerint az épület a népi építészet hagyományai szerinti fésűs beépítéssel valósult meg, amit ma oldalhatáron álló beépítésnek nevezzük.


Az épület tájolása szerencsésnek mondható, a tornác a déli irányú napsugarak ellen árnyékolást biztosít. A tetőidom sátortető, palafedéssel, a padlásfödém valószínűleg fafödém.
Feltételezem, pince nincs.
 
A konyhaként funkcionáló hozzáépítést belmagassága miatt nem tartom megfelelő lakótérnek.
 
Az épület falusias, romantikus hangulatán nem változtattam, törekedtem a takarékos/gazdaságos átalakításra, így a gyalogos megközelítésén nem változtattam, vagy a tornácra értek haza, vagy a meglévő kerti kiskaput használjátok.


Nézzük meg közelebbről az átváltoztatott házat:


1. Ütem
A ház minimális költségen lakhatóvá tehető: akkor a kamra és konyharészt kiiktatjuk, mert ha valóban itt akartnak életvitelszerűen élni, azokat a területeket megfelelően kellene hasznosítani, és lépésenként a lakótérhez kapcsolni.
Tehát a szoba és kamra közötti ajtó befalazódik. Ebben az esetben az előszoba és a fürdő a helyén marad.
 
Az utcai szobát az ablakosztásnál ketté választom, így kialakul egy utcai szoba, ami lehet a szülői háló. Igen, Te is látod a méreteiből, hogy keskeny, és az utcára van ablaka. A közlekedés zaja nem zárható ki, az egész házban hallani fogják…
A 2,30 m szélesség az ágy elhelyezését korlátozza, de el tudom képzelni, hogy egy nagyobb felület dobogóként/bútorként van elkészítve, amin csak egy ágymatrac képezi az ágyat.
Szekrényfelület az ajtó mögötti falszakasz teljesen, akár mennyezetig bútorozható.
 
A ketté választott ’tisztaszoba’ tornác felőli része a konyha-étkező. Egyenes hosszú pultos konyhát terveztem, mert a sarok konyha a meglévő ablakok ritmusához nem alkalmazkodik.
A helyiség előszobával közös ajtaját megszüntettem, csak nyílás van.
A konyhapult innen egy kamraszekrénnyel kezdődik, mellette van az álló hűtő/fagyasztó, következik a tágas pultfelület, a konyhai tevékenység megfelelő sorrendjében. Az étkező-asztal általánosan a tornácra néző ablak tengelyében a szobafalra merőlegesen elhelyezett, vendégfogadásnál, ez térben áll és akár 10-12 személy étkezésére bővíthető.
 
Az előszoba fürdő előtti falát beépített szekrényekkel bútoroznám.
(A felmérésből nem derült ki, hol van a fali gázkészülék, mely a fűtést/melegvizet adja… Az előszobában elférne szekrénybe rejtve…)
Az előszoba elég tágas, így az ablak előtti részre valódi bútorokat (asztalkát székekkel) állítanék, fogadószoba hangulattal, szőnyeggel…
 
A fürdőszobai szaniterekről nem tudok semmit, az is lehet hogy ablaka is van?! Ha valóban nincs, akkor bizony kellene. Ez az ablak maximum 90 cm széles, 60 cm magas és parapetmagassága 180 cm lehet.
Felszerelhető/beépíthető gazdagon, mert itt lehetne mosni és szárítani, sőt vasalni is. Ha zuhanyzó lenne kád helyett, akkor két mosdó is elfér.
 
Az előtérből a közbenső szobába jutunk, aminek az ajtaját megszüntetném, csak nyílás van, és feltárul a lakószoba, a nappali. Ezerféle módon bútorozható.
Kész. Első ütemben itt már lakni lehet, két kicsi lánygyermekkel.


2. Ütem
Az első ütem alaprajzi folytatása.
A Lányok elhelyezése a cél. Kell két, lehetőség szerint azonos méretű gyerekszoba. Ezt új épületrésszel lehet megoldani, mely a meglévő-magmaradó tornácos ház kubatúrájából nem lép ki. A szobák alapterülete és bútorozhatósága megfelelő. A határoló falai a volt konyhafalak méretével egyezik, ha abból valami megtartható, akkor azt célszerű felhasználni.
 
A nappali szobából a gyerekszobák előtt van egy elosztó tér, amit gardróbnak neveztem, bár a nappali felőli falnyílás korlátozza a szekrényezhetőségét. A tornác felé megtartottam az ajtót.
Innen elérhető egy másik fürdőszoba is ami majd a Lányokat szolgálja ki.
 
Később, amikor a Lányok egyetemisták itt-ott, esetleg külföldön, ez a hátsó lakórész leválasztható, akár kiadható!
Vagy, a felnőtt életük első önálló lakása. Vagy majd az idősödő Nagyszülők lakhatása. Igény és szükség szerint!
 
3. ütem
Összefügg a másodikkal, a tető. A meglévő azbesztcement palafedés veszélyes hulladék. Bontását szakkivitelező végezheti…stb… és hivatalosan is papírozni szükséges!
Erre van megoldás: Creaton márkájú cserepet kell vásárolni, nekik van olyan szolgáltatása, a honlapjukon is elérhető, hogy azbesztmentesítenek!
 
Összefoglalva:
A felkínált a bővítéssel/átalakítással nem bolygattam az épület jellemző formáját így a meglévő kontyolt tetőidom „folytatásával” a teljes épület lefedhető, és egységben megmarad az épület formája, és falusias hangulata.
A padlást célszerű lenne hőszigetelni, a födémre hőszigetelő paplant fektetni, mivel maga a padlás nem feltétlenül szolgálna tárolásra, hiszen az ingatlanon lehetséges melléképületet építeni, melyekben könnyebb/hatásosabb a tárolás.
 
Ajánlati tervként kell kezelni a bemutatott változást, még nem méricskélni kell, hogy ez, meg az nem fér el/be, hiszen a felmérés is közelítő pontosságú, sok méret ismeretlen.
 
A terv nem kezeli a kert használatot, az otthoni kerti pihenést és szabadidős tevékenységet sem, mert nincs elegendő adatom/ismeretem.
A gépkocsik elhelyezésére – a képeken láttam- , a konyha mögötti melléképület áll most rendelkezésre, de az általam bemutatott, kivitelezési ütemekre bontható átalakítás/bővítés megvalósításához nem illik.
Beépítési helyszínrajz hiányában ezzel a probléma-körrel nem tudok foglalkozni.
 
Dávidék feladata most az, hogy a egész átváltozás-projektet komplexen vizsgálják át, hogy céljaikkal, jövőképükkel összeegyeztethető-e ez az irány?! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .