Létezik ma kaláka?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Kalákában építkezünk!


Az egyszerű bejelentés júliusi változása kissé felkavarta az építőipar állóvizét. Nyilván ehhez hozzájárul még a CSOK is.
Rengeteg kérdés érkezik hozzám a kivitelezés gyakorlati megvalósításával kapcsolatban, a saját célú megvalósításnál, a kaláka lehetőségéről.


Mit nevezünk kalákának? Kaláka nem más, mint közös munka. Az a munka, melyet egy adott közösség szolgálatába állítanak. Olyan társas-munka, ahol a közösség tagjai, vagy meghatározott csoportjai szívességből, vagy kölcsönösségi alapon munkát végeznek. Kalákában a ‘közösség’ elsősorban a családot és a barátokat jelenti!


A múlt század közepén óriási presztízse volt a kalákának a magánlakás építésben, hiszen kimondhatjuk, a legtermelékenyebb munkaszervezeti formát tekintették ennek!
 
A kaláka éppen aktuális közössége a rosszul dolgozót, a hanyagot leszólta, kiközösítette, és ha kárt is okozott, neki (családjának) nem segítettek vissza. Így alakult ki az a szokás, hogy a családok a kalákába a „legügyesebb”, a „legkülönb szakijukat” küldték, hogy a család által delegált személy a családra semmiképp ne hozzon szégyent.


Ennek a rendszernek az előzménye, iskolája, a falusi élet nagy munkáiból,
– betakarítás,
– szüret,
– disznóvágás,
– tollfosztás,
– lakodalom … származik.


Ma az a fő kérdés: Saját célra, vagy hozzátartozó számára végezhető-e építés-kivitelezési munka?
Igen, végezhető! De ezt az igent rögtön ketté bontom:
 
1. „Építőipari kivitelezési tevékenységet az építési szakmunka jellegének megfelelő szakképesítéssel, rész-szakképesítéssel rendelkező szakmunkás felelős műszaki vezető irányítása nélkül is végezhet, ha az építési tevékenység építési engedélyhez vagy az egyszerű bejelentéshez nem kötött.”
 
2. „Építőipari kivitelezési tevékenység építési szakmunkáit vagy annak egyes munkafázisait saját részre vagy hozzátartozó részére a vállalkozó kivitelezői tevékenység végzésére nem jogosult személy is végezheti, szakirányú szakképesítés nélkül, a szakmai szabályok betartása mellett:
– építési engedélyhez vagy az egyszerű bejelentéshez nem kötött esetben,
– építési engedélyhez vagy az egyszerű bejelentéshez kötött esetben a vállalkozó kivitelező jóváhagyásával, felügyeletével.”


Tehát, 1. pont azt az általános esetet írja le, amikor építési engedély nélkül építhető épületet hozunk létre: nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény építése/bővítése, melynek mérete az építési tevékenység után sem haladja meg a nettó 50m³térfogatot és 3,0 m gerincmagasságot.
 
2.pontban saját vagy hozzátartozó részére a családi házas kalákában lehetséges szakképesítés nélkül is dolgozni, de a teljes kivitelezést csakis egy vállalkozó Kivitelező végezheti, aki felügyeli a saját munkát, és felelős is érte.
 
Ilyet nehéz lesz találni.
 
Így, valódi kalákát, elsősorban segédmunka megvalósítására javaslom. Mivel a kaláka munkavégzés, ellenőrző hatóságok sokasága firtathatja a munkavégzés mikéntjét és ingyenességét! Pl: Nemzeti Adó és Vámhivatal, Nemzeti Munkaügyi Hivatal, Építésfelügyelet is kutakodhat.
 
Ezért, ezt a szívességi munkát is érdemes lepapírozni, érdemes szerződést kötni az önkéntes segítővel, melyben tisztázzátok a juttatásokat, igen, még az ingyenességet is! Beleveszitek, hogy
– ingyenes, szívességi munkáról van szó,
– tisztázzátok ki adja a munkavégzéshez szükséges eszközöket /felszerelést,
– pihenőidő mikor/mennyi lesz,
– utazás/szállás/étkezés milyen módon valósul meg,
– és egészséget nem veszélyeztető munkafázisokat végeztek.
 
Ne vedd félvállról ezeket, így biztosan nem okozol kárt sem magadnak, sem másnak! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .