Egy szinten, a földszinten!

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti átváltozás: Tömörüljünk a földszinten!


Márkék már megvásárolták az építési telküket. Sőt, már komplett tervcsomagjuk is elkészült, amikor megkerestek. A kész terv, az eredeti Tervező szerint, ma nem felel meg a július 1. után megváltozott előírásoknak. Így Ő lemondott a terv befejezéséről, és az elektronikus építési naplóba – egyszerű bejelentésként – való feltöltésről is.


Kértem Márkot és Izát, küldjék el Tervezési programjukat, de a kész tervet nem kértem. A feladatot szerettem volna megoldani, nem más tervén bütykölni.
 
A telekingatlan cca. 500 m², síknak mondaható, oldalhatáronálló beépítést kell megvalósítani, a kötelező 5 m előkerttel, max. 4,5 m építménymagassággal, legfeljebb 30%-os beépítettséggel.
 
A telek 13,2 m széles, így elég keskeny épületben kel gondolkodni. Mivel a megengedett zöldfelület 55 %, a gk. tárolót az utcához legközelebb szükséges elhelyezni, hogy takarékoskodjunk a burkolt felületekkel.


Az én fejemben meg sem fordult, hogy alápincézem az épületet, vagy annak egy részét csupán azért, hogy drága házikót építsek autók számára.
 
Mit tettem? „Cipőkanállal” és néhány kompromisszummal, egy szinten megvalósítottam a tervezési programban olvasottakat.


A közel 180 m² bruttó alapterületű családi házban mindennek találtam helyet:
 
1. Az előkertből elérhető a két szgk. befogadására alkalmas garázs, melynek egyik fala jól bútorozható.
 
2. Szeparáltam a nappali tartózkodás tereit az intimebb hálóblokktól. A konyha-étkező-nappali hármas egysége az utca felé, a bejárat közelébe került. A közös terasz még sincs kirakatban, hiszen nagy része a kinyúló épületkubusnak köszönhetően, az utca felől takarásba került.
 
3. Ugyanitt, elöl kaptak helyet a kiszolgáló funkciók, kazán és háztartási helyiség.
 
4. A belső közlekedő folyosót gardróbnak álcáztam, amiből a két fürdőszoba, a három háló és egy szauna nyílik. A telek hátsó nyugalmasabb részére telepítettem a hálókat, mert azt értékeltem értékesebbnek.
 
Ez volt a „vesztem”! Izáék a hátsó telerészre telepítenék a nappali tartózkodás tereit, és előre a hálókat.
Ez esetben a belső közlekedésnek jelentős alapterületet, így helyiséget kell adni, másrészt a „koszos-üzem”: a garázs, a hálóblokkhoz érkezik, ami ugye a „tiszta-üzem”.
 
Tervemben a belső közlekedésnek nem helyisége, hanem útvonala van, az étkezőn és nappalin átvezetve.
Szívem szerint gyúrnám még az alaprajzot, pl. beáldoznám az egyik szgk. helyét is…
 
Márkék azonban a korábbi, kétszintes (alagsor + földszint) tervet szeretnék kicsit összébb húzni, hogy takarékoskodhassanak a költségekkel. 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .