Majd újra mi lakjuk!

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Lakás-bériroda-bérlakás_újra lakás

Mari és Győző az első közös lakásukat újra birtokba szeretnék venni. Ma már nem saját részre, hanem Brigi lányuknak ajánlják. A cca.45 m²-es, kisvárosi, társashái lakást 24 éve birtokolják. Brigi anno nem ide született, mert Mariék addigra egy közeli családi házba költöztek. A lakást viszont megtartották. Az elmúlt időszakban hol lakásként, hol irodaként bérbe adva funkcionált, ezután Brigi önállósulását szolgálja majd!

A bérirodai lét már 4 hónapja lezárult, azóta a társasház lapostető- és homlokzatfelújításon is átesett, így a nyílászárók is újak! Eredménytelen értékesítési kísérlet után született meg a döntés: nem vadonatúj lakást vesznek Briginek, hanem a meglévő lakást korszerűsítik.

A jelenlegi alaprajz csupán csökevénye az eredeti kialakításnak. A „ferde/átlós” irányba futó falak azonban nagyon tetszenek Briginek, így valami ilyesmiben kellett „gondolkodnom”. Bár bevallom, nekem nem igazán szimpatikus egy ilyen alaprajz, mert a hegyes-szögű helyiségekért valahogy nem vagyok oda!

Listát is kaptam, amiben az „egybe-tér” kifejezés ismétlődött.

Az átlós irányt betartva, kb. erre jutottam:

  1. A bejárati ajtó marad, egy pici előtérbe lépünk. A helyiséghatár a konyha irányában csupán jelzésértékű.
  2. Ehhez igazodik az is, hogy a gardrób gyakorlatilag körbejárható, akárcsak szemmel áthaladva rajta, egyértelműen feltárul a lakás legbensőbb nappali tere is.
  3. A gardrób amolyan egyszerűsített zsilipként is funkcionál, hisz eltakarja a fürdőszobát, ami a meglévő-megmaradó strang okán csakis itt tud létezni.
  4. A konyha egyenes pultelrendezéssel, két ablak közé telepített étkezőasztallal és a térbe állított vitrin-fallal végül is egy térben áll a nappalival.
  5. A nappaliban a kanapét a végfalra telepíteném, a TV helye viszont így kétséges…
  6. A hálószobát hálófülkévé degradáltam.

Beltéri ajtókat egyszerűen kispóroltam. Persze tolóajtóval lehet valódi helyiség-szeparálást imitálni, de úgy tartom: egyszemélyes használatnál, vagy két ember együttlakásakor, ez nem feltétlenül kőbe vésett igény. Meglátjuk, mit szól ehhez Brigitta!? 🙂 , aki – általam javasolt módszerrel – lelkesen felmérte, majd kézzel lerajzolta a meglévő állapot alaprajzát, amiből online dolgozni tudtam! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .