A Művészképzőben jártam

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Régi Műcsarnok=Képzőművészeti Egyetem

Városi séta keretében, egy kiállításra jutottam be ide, a VI. kerületi, Andrássy út 69. alatt álló palotába, amit Láng Adolf tervezett a Magyar Képzőművészeti Társulat megbízására, még 1870-es évek végén, azzal a céllal, hogy a párizsi szalonok mintájára itt rendezzék meg a hazai, reprezentatív képzőművészeti tárlatokat.

Amikor 1896-ban, a Hősök terén elkészült az új, azaz a mai Műcsarnok, a Magyar Képzőművészeti Társulat átköltözött oda, így ez palota lett a „Régi Műcsarnok”.

Ma itt található a Magyar Képzőművészeti Egyetem. Az épület egy részét frissen felújított állapotában láttam. Másik részét is láttam/bejártam, ahol az oktatás/művész-képzés zajlik, illetve ahol tablók, tárlók, műalkotások, oktatóhelyiségek, könyvtárak segítségével ismerkedhetünk a hazai képzőművészet múltjával és jelenével, azaz fiatal Képzőművészekkel és alkotásaikkal is!… no, annak az épületrésznek a korszerűsítése/felújításra bizony még hátravan… 🙁

Az Egyetem igen-igen népszerű, 10-szeres a túljelentkezés! Viszont aki bejut ide, képezheti magát többek között a Festő-, Grafika-, Intermédia-, Képzőművészet-elmélet-, Látványtervező-, Restaurátor-, Szobrász-, és Tanárképző, Művészeti Anatómia-, a Rajzi és Geometria-, illetve a Művészettörténeti tanszéken…

Fényképezni csupán a Könyvtárban szabad, meg az előcsarnokban, persze a kiállításon is.

De ami pedig igazán „fotogén”, azt még Lotz Károly készítette! , vagyis inkább alkotta! 😉

A díszlépcsőházban és a rektori folyosó mennyezetén allegorikus képeit látjuk, Róth Zsigmond csodálatos, színes üvegablakai mellett.

Ez az egész neoreneszánsz épületrész dúsan és nagyon gazdagon díszített. Lenyűgöző a hatása!

A lépcsőházi Lotz-faliképciklus allegorikus női figurái a művészeti ágakat: Festészet, Szobrászat, Rajz, Építészet, Iparművészet és Művészettörténet jeleníti meg.

A rektori folyosó mennyezeti szekkói, mint a Valóság, a Képzelet, a Fantázia és a Harmónia – szintén női figurák! – ragyognak!

Mi is az a szekkó? A festőművész a száraz vakolaton dolgozik, a szobafestőhöz hasonlóan, így a pigmenteknek külön kötőanyag kell (tojás, tempera..),hogy egyáltalán odatapadjanak a falra/mennyezetre. Ezért sérülékeny, gyorsan is kopik, piszkolódik, mert a szemcsék a vakolatba ágyazódás helyett csupán a fal felületén tapadnak meg, szemben a freskóval, amit még a friss/nedves vakolatra mintáznak festékkel+mészvízzel, így azok ugye együtt kötnek meg.

Szombati napokon látogatható az intézmény! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .