Mert ez műanyag!

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, ha megengeded!

E heti okosság: Mert ez műanyag!

Tegnap a kivitelezésben töltöttem fel magam, meg töltöttem ki az építési naplót, azaz felelős műszaki vezettem újra. 🙂
Az építési irodában – ami itt egy fémkonténer, – a polcról, nylonzacskóból hullott a nyitott táskámba néhány apró szürke valami, mikor a kiviteli tervlapokat/lepedőket a helyükre hajtogattam …

Találd ki, mi ez ?!


Vigyázz, a képek elkészítéséhez több darabot használtam!
Tehát:

  • Nem kreatív építőjáték!
  • Nem gumiszörny!
  • Nem letörött alkatrész!
  • Nem Barbie játék!

Akkor mi ez? Ez egy szerelési segédanyag!


Elárulom: fröccsöntött műanyag betonacél távtartó, melyeket azért alkalmazunk betonacél-szereléshez, vagyis betonszerkezetek betonacéllal történő „bevasalásakor”, hogy a statikai terveken is előírt betonacél-takarásokat biztosítani tudjuk!

Itt, a vízszintesen fektetett alsó betonacél-hálók szereléséhez használt segédanyag lett, most az épület padlószerkezetének, a későbbi vízszigetelés vasalt aljzatának létrehozásában kapott szerepet, a közismert nevén U-bak, ami kereskedelmi forgalomban 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40, 50 mm-es alátámasztási távolsággal kapható. Mi, 3 cm-est választottunk, mert ezt írta ki a Statikus!

Betonacél kerülhet falba, meg födémbe is, így ilyesmi műanyag távtartóból nagyon sokféle van használatban: kör alakú, pontszerű, vonalmenti, felületi, ezeken belül meg lehet rögzített, meg nem rögzített is!


Miért kell ezeket használni?

Azért, hogy a betonacél ne érjen a zsaluzathoz, vagyis körbevegye minden irányból a – bedolgozáskor még folyós állagú – beton, így nem lesz kitéve korróziónak maga a betonacél, a létrehozott vasbetonszerkezet élettartama pedig a tervezett élettartamnak megfelelő lesz.


Mik e műanyag távtartó előnyei, miért használtuk?

  • homogén anyag teljes keresztmetszetében,
  • műanyagként nem korrodál,
  • megfelelően terhelhető (roncsolás nélkül elbírja a betonacélhálót),
  • nem deformálódik el,
  • nem borul fel,
  • gyorsítja a betonozást, hiszen a beton bedolgozásakor nem kell kézi erővel megfelelő helyen tartani a felületi acélhálót, vagyis élőmunkát spórolunk.

Mennyit használtunk fel?
Mivel felületen alkalmaztuk pontszerűen, 4-5 db jutott 1 felületi négyzetméterre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .