Mi az a TAK?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Semmi köze a tikk-takkhoz!

Adott település/településrész arculati kézikönyve a TAK!

TAK = Településképi Arculati Kézikönyv.

Hazánk minden egyes településéhez megszülettek ezek a dokumentumok. Ma már egyetlen helyen is megtalálható valamennyi kiadvány, digitális formátumban bárki számára elérhető a tak.e-epites.hu oldalon.

A keresőbe beírod a Település nevét, és honlapon lapozgathatod, vagy akár le is mentheted/töltheted PDF – formátumban a színes/szagos kis dokumentációt.

Mire jó/mihez kell ez?

Például arra, hogy a Település saját maga is alakíthassa az épített környezet születendő/meglévő remekeit/értékeit…

Az Építéshatóságok megszűntek létezni a települések Polgármesteri Hivatalaiban, mi több, az Építési Szolgáltatási Pontok is bezártak 2020. március 1-jén. A központosítás eredménye az lett, hogy az építésügyet is Kormányhivatalokban lehet intézni.

Erről már beszámoltam:

és

bejegyzéseimben.

Szóval, a TAK arra jó, hogy alapvető iránymutatást, valamint az építészeti érték megőrzését és teremtést segítse elő, ajánlás formájában.

Mivel manapság az új családi házak Egyszerű Bejelentés (vigyázz, csak az elnevezés egyszerű!!!) formájában kivitelezhetőek, a legtöbb településen bevezették a Településképi Véleményezési/Bejelentési Eljárást.

A pandémia hozadéka, hogy csak on-line intézhető, formanyomtatványok és dokumentáció ÉTDR felületre való feltöltésével. Egyes esetekben elegendő a Településképi Konzultáció lefolytatása is, egy lelkes Főépítésszel.

Ezen az elsődleges megmérettetésen bizony a TAK – ban rögzített irányelveknek megfelelően érdemes a tervezett épületet „megfeleltetni”, hogy pozitív, azaz támogató szakvéleményhez jussunk! 😉

A TAK általánosan leginkább

–  a településszerkezet,

–  a telekstruktúra,

–  az utcavonal-vezetés,

–  az utcakép vagy utcakép részlet,

– a település- és tájkarakter elemek

megőrzésére, értékóvó fenntartására és fejlesztésére terjed ki.

A helyi/egyedi védelem a település jellegzetes, értékes, illetve hagyományt őrző építészeti arculatát, településkarakterét meghatározó, a helyi egyedi védelem alatt álló

– építményekre, építményrészletekre

– alkalmazott anyaghasználatra,

– tömegformálásra,

– homlokzati kialakításra,

– táj- és kertépítészeti alkotásra,

– egyedi tájértékre, növényzetre,

– szoborra, képzőművészeti alkotásra, utcabútorra

ad iránymutatást, és bemutatja a település létrejöttének és napjainkig tartó fejlődésének a történetét.

A területi építészeti követelmények a településképet meghatározó

– a beépítés telepítési módjának (a helyi építési szabályzatban egyedi szabályozást igénylő telepítés, beépítési mód),

– a beépítés jellemző szintszámának vagy az épület legmagasabb pontjának (amely értéknél nagyobbat a helyi építési szabályzat nem határozhat meg),

– a kerti építmények, műtárgyak, vagy

– a kerítéskialakítás, és

– a közterület alakítási terv által érintett terület lehatárolásának

fejezetekben terjed ki.

Az egyedi építészeti követelmény a településképhez való illeszkedés biztosítására és a minőségi településkép kialakítása vagy védelme érdekében – a településképi szempontból meghatározó, vagy a helyi egyedi védelemmel érintett terület tekintetében – az építési tevékenységgel érintett

– építmény

  • anyaghasználatára,
  • tömegformálására,
  • homlokzati kialakítására,

–  telken a zöldfelületek kialakításának módjára, és

– sajátos építményfajták elhelyezésének módjára is kitér.

Ha van kedved/időd, ajánlom, keress rá településed TAK-jára, ellenőrizd a saját és a szomszédos ingatlanok „arculatát”. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .