Mi lehet itt a bővítés iránya?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

A bővítés módja: felfelé?, oldalra?

Isti hetek óta próbált eligazodni a Település HÉSZ-ét ‘lapozgatva’. Telefonon még a Főépítészhez is eljutott, így a bővítés lehetséges/maximális területi nagyságát megtudta, de ennek ismeretében újabb kérdése/kételye keletkezett…, írt egy mailt nekem. Tanácsot kért, milyen irányban bővíteném ezt az egyszintes nyaralót?

Ilyen esetben is több szempont szerint érdemes mérlegelni, hogy kiválaszthassuk a helyes irányt! A számunkra helyeset! A nyaraló bár egyszintes, de a valóságban két építményt látunk. Ott van az a különálló tároló/raktár is.

Az külön szerencse, hogy a földhivatali térképmásolaton is szerepel. Így pl. megtartható, ha a funkciójára szükség van…, vagy találunk neki egy újat…?!

Nézzük globálisan a feladatot! Bővítéskor célszerű a beépítettséggel kezdeni az ellenőrzést. Nos, itt cca. 54 m² alapterülettel még növekedhetünk a meglévő földszinten, vagyis 54 m²-es horizontális növekedéssel a beépítettséget kimaxoljuk!

Csakhogy a Főépítész azt is említette Istinek, akár még egy szintet felhúzhat a meglévőre. És Istinek ez nagyon is rögzült… ohhh, még egy szint!

Rendben: nézzük a plusz szintet! Megjegyzem: a 4,50 m építménymagasságba nehezen férne egy újabb teljes értékű épületszint, tehát ez az új szint kizárólag tetőtér tud lenni. Kb., így:

Ez jó is lehet, pl. a két épületrészt egy nyaktaggal összekötjük, és az újabb szinttel az alapterületet megduplázzuk. Létrejön (12,42 m² + 4,14 m² + 29,19 m² = ) újabb 45,75 m². Ez a kialakítás pl. abban is hibádzik, hogy szükség lesz egy belső, szabályos lépcsőre. Ennek ugye helyigénye van, másrészről a tetőidom is erősen befolyásolja majd a belső közlekedés lehetséges útvonalait, még az esetben is, ha a lépcsőt kissé „megnyomorgatjuk”, azaz kényelmetlenné tesszük…, tehát a tetőtérrel az a fő bibi, hogy a belső közlekedő magot az épület középtengelyébe kellene elhelyezni…, ami a jelen méretrendben szinte lehetetlen, hisz akkor az épületszéleken értelmes méretű és használható helyiség nem is maradna…, illetve a lépcső-betervezése egyenesen indukálná a földszinti bővítést, amire, persze még mindig rendelkezésre áll az a cca. 54 m² alapterület…, ha valóban szükséges! Szükséges???

Kértem Istit, mesélje el az itt tervezett nyaralós-életvitelét, határozza meg a valós helyiségszükségletet!

Ekkor újabb adalékkal szembesültem: ez az ingatlan egy keskenyke zsákutcában található, és jó lenne autóval a telekre, vagyis inkább garázsba állni, mert az utcai parkolás gyakorlatilag lehetetlen…, de a minimális elő- és oldalkert sem könnyíti meg a telken belüli személygépkocsi elhelyezést…, konkrétan: lehetetlen oda beállni!

Hmmm, úgy éreztem egyre inkább csak növekszik ez a nyaraló. Ezek szerint horizontálisan (is) biztosan! Ezért, a földszinten ragadtam!

Azt javasoltam, nézzük meg mit is tudunk horizontálisan bővíteni!? Takarékosan kb. ezt lehetne elkövetni:

A meglévő 45,75 m²-hez hozzácsaptam további (8,97 m² + 2,99 m² + 31,28 m²= ) 43,24 m²-t. A tároló bővítésével a garázs pl. megoldható. A nyaralóhoz egy újabb épület-traktus hozzáépítésével a megfelelő tájolású nappali tartózkodás tereit tudom majd felfűzni. Mutatom:

Most itt tarunk. Isti mérlegel…, kiderül, hogyan tovább! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .