Milyen az ideális telek?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, ha megengeded!

E heti okosság: a telek beépítési módja

Ingatlan vásárlása előtt célszerű utánajárnod, hogy a választott építési telekre éppen milyen beépítési paraméterek az irányadók ?!
Az Eladó általában felkészülten vár Téged, a Vásárlót, és tájékoztat a beépítési százalékról, az építmény- és/vagy homlokzatmagasságról, meg emleget még bruttó szintterületet, meg esetleg még minimális zöldfelületet… De kezdjük a legelején!
Ha építkezni fogsz, javaslom a telek keresésénél is kérj segítséget egy építésztől, mert tapasztalata van, és a telek beépítési paramétereinek tisztázásában óriási segítséget nyújt Neked.

 

Milyen az ideális telek?

Olyan, amin otthonteremtő elképzelésed megvalósítható! Tehát a Te igényeid megfogalmazása az első legfontosabb dolog. Kiindulásként el kell döntened, nagyságrendileg mekkora házat szeretnél, és funkcionálisa kell-e bele

 • pince
 • emelet és/vagy tetőtér
 • garázs…
 • egyéb extrák?

Ha ezeket rögzíted, keresésed célirányosabbá, céltudatosabbá válik!
Az alábbi ábra az általános eseteket mutatja, így ma először azt tisztázzuk, hogy egy adott teleknek milyen beépítési módja lehet.

 • 1-szabadon álló : a házad körül minden irányban van hely a telken belül, az épület akár személygépkocsival is körbejárható.
 • 2-oldalhatáron álló : a házad a telken egyik oldalán áll, manapság cirka 1 m-nyire a telekhatártól, így gyalogosan az épület körbejárható.
 • 3-zártsorú beépítés : a házad a kapubehajtóddal a teljes telekszélességet kitölti, és elöl teljesen az utcáig kiér!
 • 4-sorházas beépítés : ez nagyon hasonlít az előzőre, de itt mindig van a ház előtt ún. előkert.
 • 5-ikerházas : két egymás mellett lévő telekre úgy kell építeni, hogy a két önálló ház egyenként oldalhatáron áll, de az egyik a bal oldalon a másik a jobb oldalon áll, mintha közös fallal csatlakoznának. Épületszerkezetük azonban külön készül, egymástól függetlenül! Ja, és – a közhiedelemmel ellentétben – nem szükséges lemásolni, az esetlegesen már meglévő „féliker”-t tengelyes tükrözéssel, csupán a beépítési paraméterek és jellegzetes magasságoknak kell azonosnak lenniük.

Most nézzük meg tüzetesen a telket.
Ideális teleknek a teljes szélessége közterülettel határos. (Most hely- és időszűke miatt kihagyjuk a „nyelestelek”/nyúlványos telek/ és „saroktelek” elemzését.)
A telekkel, a közterületen állva szembe fordulsz, akkor a bal kezed felé a bal oldal van, jobb kezed felé a jobb oldal. A sarokpontok a nevezetes pontok. Ha lejtős terepen vásárolsz, rétegvonalas helyszínrajzot kell beszerezned, mert szemed nem tudja megfelelő pontossággal a lejtést és emelkedést megbecsülni, csak méréssel tudjuk meghatározni a telek lejtését/emelkedését!

Az ábra bemutatja az általános beépítési fogalmakat, egy általános telekre vonatkozóan. De minden építési telek más és más, itt általános meghatározásokat mutatok, hogy képben légy, mikor keresgélni kezdesz!
Mikor még csak nézelődsz, a telek beépítésénél első támpont lehet az utca képe, amikor nem a házak színét, kertek szépségét kell figyelned, hanem az elhelyezett épületek együttesen megjelenő összképét, például

 • hogy kb. azonos magasságúak,
 • hogy azonos helyen állnak önálló telkeiken,
 • hogy hasonló méretűek…

Mindezek persze csak általános tájékoztatók, mindig alaposan járd körbe a lehetőségeket. Ha biztosra akarsz menni, kérj segítséget! Akár tőlem! 🙂


A mai bejegyzés apropója az, hogy Megrendelőm vásárolt egy olyan ingatlant, melyen a meglévő épület nem az építési vonalon állt. Illeték-sporolásként, (papíron) az Eladó elbontatta az akkor még meglévő házat, majd az adás-vétel megtörtént. Megrendelőm meggyőződése volt, hogy új házát, az elbontott helyére – távol az utca zajától – megépítheti. Sajnos nem tájékoztatták, hogy a Helyi Építési Szabályzat szerint, telkén kötelező az építési vonalra építeni az új épületet… 🙁

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .