Nem szeretjük a házunkat!

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, ha megengeded!

Adjuk el? Alakítsuk át?

Ica és Samu 17 éve élnek együtt ebben a budapesti családi házban. Pontosabban: ingázó életük kapcsán évi 3-5 hónapnyi időt töltenek itthon, mert élsportoló Fiaikkal kétlaki életet élnek.

A lakóépületet még Samu szingliként építtette, előbb Ica, majd a Gyerekek is beköltöztek, de a kétlakiság gátolta a valódi életterek kialakítását, mindig valamilyen „tűzoltás”-sal kísérelték meg a hibákat/hiányosságokat orvosolni, de az utazások sűrűsége/hektikussága sosem engedte egy-egy koncepció befejezését.

Személyes megbeszélésünkkor elhangzott, vagyis Ica kimondta: – Nem szeretjük a házunkat! De a környéket nagyon! Felmerült, hogy újat építünk, de előbb adunk egy esélyt az átváltoztatásra is! 😉

Itt jövök képbe, és hallgatom a kívánságlistát:

 • nincs előszoba, cipők/táskák/kabátok helye!
 • földszinten legyen egy hálószoba és egy fürdőszoba!
 • a terasz nagy, nem is használjuk!
 • de azért legyen fedett teraszrész!
 • tetőtérben rendes méretű hálószobákat szeretnénk…

Ezeken túl a személygépkocsik tárolása, a kerti lak…és egyéb kültéri megoldandó feladatok is szóba kerültek. Ma a földszint átváltozását mutatom.

A lakóépület méretét/kubatúráját nem változtatom meg, csupán élhetőbb belső tereket alakítok ki, illetve korszerűsítem a teljes lakóházat sok kompromisszum árán, de nincs hozzáépítés egyik szinten sem!

A jelenlegi lakóépület alaprajzain megjelenítem a lakás-használatból adódóan kialakult belső közlekedő útvonalakat. A lakás alapterületi méretéhez képest a közlekedésre szánt terület igen jelentős alapterületet foglal, gyakorlatilag tárolóhely-bútorozás nélkül!

 • Telken belül biztosítható 2 db személygépkocsi elhelyezése, ehhez kerítésátalakítás: tolókapuk és nyíló kiskapu, valamint új térburkolat kialakítása szükséges.
 • A terasz, kert felé eső íves részét visszabontottam, viszont a rámpa helyén új terasz-szint építéssel az épület 3 oldalán, a terasz szintjén is körbejárható., a meglévő szintkülönbségeket lépcsőfokok biztosítják két hosszanti oldalon.
 • A terasz használhatóságát segítheti a textil anyagú napvitorla sáv a délkeleti/délnyugati irányból érkező napsütés ellen.
 • Az előszobát a meglévő belső lépcső vonaláig nyújtottam. Így, egymással szemben, két oldalon jelentős mennyiségű tárolófelület és ülőalkalmatosság is kialakítható, zárt/nyitott, mégis rendezett módon.
 • Az előszoba megnyújtásával a nappaliba jutás tere kissé rövidült. A kialakult sarok (kéménytest közelében) lehetővé teszi akár a kandalló megépítését, vagy az ábrázolt falipolcos bútorozást. A kanapé-bútorzat szembe kerül, így a teraszra történő kijutás – akár tálcával a kézben – belső akadály nélküli.
 • Az előszoba tengelyén haladva az étkező-térbe jutunk. Innen is kiléphetünk a teraszra, a jelenlegi ajtónál lévő lépcsőt arrébb helyeztem, így ez a teraszfelület reggeliző-hellyé válhat.
 • A konyha ‘nyitottságát’ beforduló étkező-pult határolja. A konyhabútor elrendezése számtalan változatú lehet.
 • A konyhából beléphetünk az új hálószobába. Bútorozása minimális: ágy, asztalka egy székkel, komód, egy álló ruhásszekrény. Innen nyílik, részben lépcső alatti térként, a szobához tartozó zuhanyzó. Ablakot is nyitottam rá. Ahogy a konyha/étkező északnyugati oldalán is, hogy több természetes fény jusson ezekbe a jellemzően nappali tartózkodású terekbe.
 • A nappali-étkező közötti lépcsőzet használatát kissé leszűkíteném, áttetsző, és/vagy üveg anyagú polcszerű/függesztett bútorzattal, ami biztonságérzetet is növeli a lépcsőfok közelében, legalábbis az étkezőasztalnál, a nappali térnek háttal ülő részére.

Tehát, ez az átváltozás a földszinti átalakítás egyik javasolt módja. Hamarosan megmutatom a tetőteret is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .