OH: oldalhatáron álló

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: oldalhatáron álló családi ház

 

A szabadon álló családi ház „kistestvére” az oldalhatáron álló családi ház.

Ez a lakóépület úgy helyezkedik el a telken, hogy az utcára néző homlokzata az építési vonalon áll, miközben a másik oldalával a telek – ideális esetben – „kedvezőtlenebb” tájolású oldalhatárán áll.

 

Ez a beépítési mód a hagyományos parasztházakból nőtte ki magát, a keskeny hosszú telkek egyik oldalhatárán épült meg a lakóépület, majd mögötte következtek a -gazdasági melléképületek:
-kocsiszín,
-műhely,
-ólak az állattartáshoz,
-majd a takarmány tárolók…
Hátul a kerti WC, még hátrább a trágyatároló helyezkedett el, azután a konyhakert, a szántó, jó esetben a legelő…

Ezt a beépítési módot fésűs beépítési módnak nevezzük, hazánkra ez igen jellemző, ez leggyakoribb beépítési mód még ma is. Miért éppen fésűs? Mert ha a beépítés rajzi megjelenése, képe egy fésűt idéz:


Az ideális oldalhatáron álló épület jellemzői hasonlítanak a szabadon álló épület jellemzőire, de fontos még:


Úgy illeszkedik a beépítési vonalra, hogy kevés árnyékot vet az összefüggő és egységesen használható kertterületre.

Ez az épület is 4 önálló homlokzattal rendelkezik, de az oldalhatáron álló homlokzaton a nyílások képzése eléggé korlátozott:


„ … csak tároló-, közlekedő-, tisztálkodó-, főzőhelyiség és illemhely, legalább 1,80 m-es mellvédmagasságú és helyiségenként legfeljebb 1 db 0,40 m2 nyíló felületű szellőzőablaka, szellőzőnyílása lehet.

Az épület pinceszintjén és alagsori szintjén lévő helyiségeinek, tereinek nyílásai, nyílászárói, szellőzői a telek oldalhatárán vagy a telek oldalhatárától 1 m-en belül álló határfalán nem lehetnek… „ – szigorúan az OTÉK-ból idéztem.


Ebből következik, hogy a térszervezés már jóval kötöttebb, mint a szabadon álló épületnél!

2 hozzászólásto OH: oldalhatáron álló

 1. Zsolt szerint:

  Tisztelt Térképző!

  Azt szeretném kérdezni, hogy az oldalhatáron álló beépitésnél lehet-e a ház mellett még kerités is, azaz a kerités és a ház oldala között egy kis rés, pl. 50 cm, amit régen „csurgótávolság”-nak neveztek?
  Előre is köszönöm válaszát!

  Tisztelettel,
  Zsolt

  • a Térképző szerint:

   Tisztelt Zsolt!

   OH beépítésnél „újabban” 1,0 m-ben realizálják az építési hely ezen oldali határát. Így a létesítendő épület saját telken körbejárható, szükség esetén beállványozható!
   Kérem, nézzen után a Települése Helyi Építési Szabályzatnak, abban pontosan megtalálja a definíciót. Amúgy, általános esetben az OTÉK az irányadó.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .