OH: oldalhatáron álló

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: oldalhatáron álló családi ház

 

A szabadon álló családi ház „kistestvére” az oldalhatáron álló családi ház.

Ez a lakóépület úgy helyezkedik el a telken, hogy az utcára néző homlokzata az építési vonalon áll, miközben a másik oldalával a telek – ideális esetben – „kedvezőtlenebb” tájolású oldalhatárán áll.

 

Ez a beépítési mód a hagyományos parasztházakból nőtte ki magát, a keskeny hosszú telkek egyik oldalhatárán épült meg a lakóépület, majd mögötte következtek a -gazdasági melléképületek:
-kocsiszín,
-műhely,
-ólak az állattartáshoz,
-majd a takarmány tárolók…
Hátul a kerti WC, még hátrább a trágyatároló helyezkedett el, azután a konyhakert, a szántó, jó esetben a legelő…

Ezt a beépítési módot fésűs beépítési módnak nevezzük, hazánkra ez igen jellemző, ez leggyakoribb beépítési mód még ma is. Miért éppen fésűs? Mert ha a beépítés rajzi megjelenése, képe egy fésűt idéz:


Az ideális oldalhatáron álló épület jellemzői hasonlítanak a szabadon álló épület jellemzőire, de fontos még:


Úgy illeszkedik a beépítési vonalra, hogy kevés árnyékot vet az összefüggő és egységesen használható kertterületre.

Ez az épület is 4 önálló homlokzattal rendelkezik, de az oldalhatáron álló homlokzaton a nyílások képzése eléggé korlátozott:


„ … csak tároló-, közlekedő-, tisztálkodó-, főzőhelyiség és illemhely, legalább 1,80 m-es mellvédmagasságú és helyiségenként legfeljebb 1 db 0,40 m2 nyíló felületű szellőzőablaka, szellőzőnyílása lehet.

Az épület pinceszintjén és alagsori szintjén lévő helyiségeinek, tereinek nyílásai, nyílászárói, szellőzői a telek oldalhatárán vagy a telek oldalhatárától 1 m-en belül álló határfalán nem lehetnek… „ – szigorúan az OTÉK-ból idéztem.


Ebből következik, hogy a térszervezés már jóval kötöttebb, mint a szabadon álló épületnél!

16 hozzászólásto OH: oldalhatáron álló

 1. Zsolt szerint:

  Tisztelt Térképző!

  Azt szeretném kérdezni, hogy az oldalhatáron álló beépitésnél lehet-e a ház mellett még kerités is, azaz a kerités és a ház oldala között egy kis rés, pl. 50 cm, amit régen „csurgótávolság”-nak neveztek?
  Előre is köszönöm válaszát!

  Tisztelettel,
  Zsolt

  • a Térképző szerint:

   Tisztelt Zsolt!

   OH beépítésnél „újabban” 1,0 m-ben realizálják az építési hely ezen oldali határát. Így a létesítendő épület saját telken körbejárható, szükség esetén beállványozható!
   Kérem, nézzen után a Települése Helyi Építési Szabályzatnak, abban pontosan megtalálja a definíciót. Amúgy, általános esetben az OTÉK az irányadó.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

   • Frank István szerint:

    Ez az 1,0 m hol van feltüntetve ?
    Oték csak építési határvonalakat ad meg, építési vonalat (azaz ezt a maximum 1 métert) nem.

    • a Térképző szerint:

     Kedves István!
     Az OTÉK nem rögzíti (még) az 1 m-t! De rengeteg szabályozási tervlapon méretezésre kerül, mert az utólagos hőszigetelés és homlokzatburkolás valós problémát vet fel, ilyen esetekben. A Szomszéd többnyire nem akarja engedni a hőszigetelés „átnyúlását” sem, sok esetben még pénzért sem…, és ebből bírósági ügyek kerekednek az örök harag = szomszédi iszony mentén!
     Üdvözlettel:
     a Térképző

     • Frank István szerint:

      Kedves Térképező!
      Akkor más megközelítésből: OH-os beépítési módnál a „mesgye” oldalhatártól elhagyható akár 4 méter is? OTÉK ilyen módon nem szabályozza, ha a HÉSZ sem tér ki rá akkor szabályos lehet? Köszönöm a választ!
      Köszönettel,
      Frank István

     • a Térképző szerint:

      Kedves István!
      Nem! 3 m-től már szabadon álló!
      Elvileg 2,99 m-ig OH, ha a túloldalon, a valódi oldalkertben megvan a kötelező minimum távolság!
      Üdvözlettel:
      a Térképző

     • Frank István szerint:

      Viszont ez így nincs benne az OTÉK-ban.
      Behatárolja az építési határvonalakat, de nem maximalizálja az oldalkert méretét. Ezért kérdeztem, hogy ez a maximum 3 méter konkrétan hol van leírva?
      Sok előny nyílik meg ha 3 métertől nagyobb oldalkert van.

     • a Térképző szerint:

      Kedves István!
      A Helyi Építési Szabályzat rögzíti az építési helyet, az övezetnek megfelelően. És kitér az „extrém” telekméretekre is.
      Az oldalkert mérete az épület/homlokzatmagasság fele, általános esetben 3,00 m a minimum. Ha kétségei vannak, a területileg illetékes Építéshatóságtól tud információt szerezni.
      Válaszaim általános esetre vonatkoznak, nem ismerem az Ön telkét, az Ön törekvését.
      Üdvözlettel:
      a Térképző

     • Frank István szerint:

      Köszönöm a válaszokat! 🙂

 2. Sali Dániel szerint:

  Kedves Térképező!

  Hogyan helyezhető el épület abban az esetben, ha a telek nem szabályos téglalap, hanem paralelogramma alakú, ahol az építési határvonalat (ahová a kialakult helyzet szerint el kellene helyezni az épületet) jelentő oldal hegyesszöget (kb 70 fok) zár be az utcafronti oldallal?

  A konkrét helyzetet nehezíti, hogy a szomszéd telken melléképület és több nagyméretű fa van a kérdéses telekoldal mellé helyezve. Ez esetben lehet távolabb helyezni az épületet a telekoldaltól?

  HÉSZ nem rendelkezik oldalkert méretről, OTÉK az épület másik oldalán elhelyezkedő oldalkert minimális méretét határozza meg.

  Megtiszelő válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel:
  Sali Dániel

  • a Térképző szerint:

   Kedves Dániel!
   A telekhatárokkal párhuzamosan kell felmérni az előkert, oldalkert, hátsókert távolságokat, így alakul ki az építési hely. Ezen belül kell elhelyezkednie az épületnek.
   Ha az övezet OH, akkor a szomszédos ingatlanhatártól max. 2,99 m-re is elhelyezhető az épület általános esetben. Javaslom, egyeztessen a helyi Építéshatósággal a lehetséges megoldásról!
   Üdvözlettel:
   a Térképző, aki építész és leginkább (építészeti) tereket alkot, így nincs sok köze a térkép(ek)hez! 😉

   • Sali Dániel szerint:

    Köszönöm nagyon a gyors válaszát!
    Téralkotás miatt kiemelkedően fontos számomra az elhelyezkedés, hogy a telek adottságait figyelembe vége majd a legélhetőbb épület valósulhasson meg. 🙂

 3. Máté Vali szerint:

  Bocsi. Én csak azt szerettem volna megkérdezni, hogy oldalmezsgyénél mennyit kell elhagyni szerszámos ház esetében. A telek 15 méter széles és 30 méter hosszú. Ja és még azt is hogy a hátsó mezsgyétől is mennyi az előirt elhagyás? Az igaz, hogy nem szabad a lakóépület közelébe tenni? Köszönöm szépen a tájékoztatást, M.Vali

  • a Térképző szerint:

   Kedves Vali!
   OH = oldalhatáron álló beépítésnél általános esetben: 0 – 1,0 m közötti a telepítési távolság. Általános esetben a hátsókert mérete: 6,0 m.
   A melléképítmény főépülettől (lakóháztól) való telepítési távolságát az övezeti előírások/helyi építési rendeletek szabályozzák.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 4. Soltész szerint:

  Kedves Térképező!
  Azt szeretném kérdezni, hogy az oldalhatáron álló beépitésnél(oda lesz a családi ház épitve) a szomszédnak van egy nagy kerti tároló épitve pontossan a telekhatar mellett tehát én 1 méterre építenem a telekhatártól a házat viszont igy nics meg a 3 meter tuzvedelmi tavolsag és igy nem kapnám meg a lakhatási engedelyt. ilyenkor mi a megoldás? szabalytalanul epitette oda a kerti tárolót és le kell bontania?

  • a Térképző szerint:

   Kedves Soltész!
   Az új beépítésnél a környezetet, pl. a szomszédos beépítést figyelembe kell venni. Ha jogszerűen áll ott a kerti tároló, vagyis szerepel a földhivatali nyilvántartásban, akkor adottságként kell tekinteni. Ez esetben az övezetre érvényes telepítési távolságokra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.
   Üdvözlettel:
   a Térképző, aki tereket ‘képez’, így nincs sok köze a térképhez! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .