Szabadon álló, az egyke

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: szabadon álló beépítési mód

Ma a szabadon álló beépítési módot tanulmányozzuk. A szabadon álló családi házat járjuk körbe. No igen, mert ténylegesen körbejárható! Vagyis saját telkén a beépítetlen területek veszik körbe:
– előkert,
– oldalkertek,
– hátsókert.

 

 

Mik e szabadon álló családi házak előnyei?
1. Mivel egyedül áll a telken, jól izolált, lakóinak zavartalan és nyugodt életvitelt ad.
2. Alaprajzi elrendezésének csupán a tájolás szab határt, más kötöttség nem gátolja az „ideális” lakás létrejöttét.
3. Az egyéni (Megrendelői) igények határtalanokká válhatnak 🙂
4. Természettel történő kapcsolata ideális, akár a négy égtáj felé kertkapcsolattal rendelkezhet.

Valódi hátránya az előnyökből fakad:
Építési költsége, és későbbi fenntartása is a legmagasabb: közművesítése és téli kifűtése, nyári hűtése költségesebb.


Ha szabadon álló családi házat szeretnél magadnak, már a telek kiválasztásánál érvényesítsd saját építési igényeid, elvárásaid. Lapozz vissza az épület-tájoláshoz, a Térképző(d) építészeti vázlatai is ebben segítenek!


Ha előbb a telket vásárolod meg, azután fordulsz a Térképző(d)höz, a szabadon álló beépítési mód legfőbb előnyei esetleg csorbát szenvedhetnek! 🙁

4 hozzászólásto Szabadon álló, az egyke

 1. Zoli szerint:

  Üdv!

  Mi a helyzet egy háromszög alakú telek esetében? Ami egy utcafrontal és két szomszéddal rendelkezik, (az egyik szomszéd építési övezetbe tatzozok, ahogy a telek is, a másik már nem épitési övezet (talán szántó).

  Ott van hátsó kert? Van egy kis telek aminél ha már 6 méter hátsó kert kell akkor nem lehet normálisan beépíteni, de nem világos, hogy ebben az esetben két oldalsó, vagy egy oldalsó és egy hátsó kert kell.

  Ha esetleg érdekli pontos helyrajzi számot és épitési övezezez is mondok.

  Köszönöm!

  • a Térképző szerint:

   Kedves Zoli!
   Általánosságban, a háromszög-alakú telekingatlan esetében:
   az „utcafronttal” párhuzamosan előkert helyezkedik el. A szomszédos határvonalakkal párhuzamosan az oldalkertek, melyek egymást „elmetszik”, ez esetben a hátsókert nem irányadó.
   „Kis telek”: az érvényes övezeti előírás rendelkezik a beépítés mutatói mellett a minimális telekméretről is…, vagy a beépíthetőség egyéb (megengedő) feltételeiről.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

   • Zoli szerint:

    Köszönöm a gyors válaszát! Tehát ha jól értem, van két oldalkert és egy előkert (persze még az épitésügyön rákérdezek, nem szeretnénk bontási felszólításba belefutni). Másik kérdés ami felvetül, a telek önnálló helyrajzi számmal rendelkezik, de kisebb mint a legkisebb kialakítható telek ami 1000m2 az övezeti besorolás szerint, ez jól gondolom, h nem gond? Hiszen már kialakították így a telket valamikor.

    A blogja mellesleg nagyon hasznos, és érdekes, sokkal érthetőbb mint a HÉSZ egy átlag ember számára!

    • a Térképző szerint:

     Kedves Zoli!
     Mindenképpen tájékozódjon a helyi Építéshatóságnál!, a HÉSZ általában rendelkezik a már kialakult (kisebb) telekméretek beépítési lehetőségeiről is.

     Köszönöm!
     Üdvözlettel:
     a Térképző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .