Tervezői felelősség

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Ki a felelős? Én vagyok!


Múlt héten a Miniszterelnökség vezetője elmondta, hogy a jövőben kötelező lesz Tervezőt alkalmaznia annak, aki házat épít. Ez igazán nagyszerű!


Állítólag akkor sem viccelt, mikor elsütötte a következő poént: „A CSOK-ra jelentkezők a Kormány csókjában részesülhetnek!”
 
Elhangzott: Az építkezésért a Tervező viseli a felelősséget. Azt is közölte: a kabinet  már tárgyalt a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) kapcsán az újabb építésügyi szabályokról. Ezzel arra utalt, hogy újra összedugták az okos buksijukat az Építészkamarával és MAJD létrehoznak egy olyan szerződésmintát, ami megerősíti az Építtető és a Tervező jogviszonyát.
 
Ez a jól kitalálandó szerződésminta garantálja MAJD azt, hogy ne épüljenek településképet romboló lakóházak, és a kivitelezés során a Tervezőnek minimum hat alkalommal kell helyszíni ellenőrzést tartania, amiért maximum 180 ezer forintot kérhet…
 
A Tervezőnek egyszerűsített kiviteli tervet kell csak benyújtania, és a teljes kivitelezés során az Tervező és a Felelős műszaki vezető felelős mindenért.
Hurrá!


Nézzük, mi ebben az újdonság, a Tervező számára?! Az érvényben lévő Építési Törvény szerint eddig is mindenért a Tervező felelt, hiszen:
 
1. Építmény, építményrész, építményegyüttes megépítéséhez, bővítéséhez, felújításához, átalakításához, helyreállításához, korszerűsítéséhez, lebontásához, elmozdításához, rendeltetésének megváltoztatásához szükséges az építészeti-műszaki tervdokumentáció elkészítése szükséges. Ergo, ezt a Tervező végzi!
 
2. Az építészeti-műszaki tervdokumentáció előállítása csak megfelelő jogosultsággal végezhető. Az építészeti-műszaki tervezési tevékenység a képesítéstől, a gyakorlati időtől és a szerzett jogtól függően – kamarai szabályzatban rögzítettek szerint – korlátozott vagy teljes körű tervezési jogosultsággal végezhető. Ergo, ehhez tervezési jogosultság kell, ez a Tervezőnek van.
 
3. A Tervező feladatai és felelőssége:
Szakmagyakorlási rendelet határozza meg az építészeti-műszaki tervező feladatát, eszerint az építészeti-műszaki Tervező feladata az Építtető igényei, megbízása, a tervezési program és a jogszabályok, szabványok és szakmai szabályok figyelembevételével az építésügyi hatósági eljárásokhoz és az építőipari kivitelezéshez szükséges építészeti-műszaki dokumentáció (egyszerű bejelentés, Építési engedélyezési terv) elkészítése.
Bővebben:
a Tervező feladata:
 
– a jogerős építésügyi hatósági engedély és a hozzá tartozó, jóváhagyott, engedélyezési záradékkal ellátott dokumentáció alapján szakszerű műszaki tartalmú kivitelezési dokumentáció elkészítése;
 
– a kivitelezési dokumentáció részeként a Kivitelezési kódexben meghatározott tartalmú műszaki leírást készítése;
 
– a szakmagyakorlási jogosultság igazolása a kivitelezési dokumentáció aláíró lapján a névjegyzéki száma feltüntetésével;
 
– az általa készített építészeti-műszaki tervek (ideértve a kivitelezési terveket is) műszaki tartalmának szakszerűsége, valós állapotnak megfelelő tartalom, valamint építészeti minősége, a tervezéssel érintett védett építészeti és természeti örökség megóvása;
 
– a tervdokumentáció készítésében (részben vagy folyamatosan) részt vevő, a tervezői feladat szakmai tartalmának megfelelő szakismerettel és jogosultsággal rendelkező szakági tervezők kiválasztása,
továbbá a szakági tervezők közötti egyeztetések koordinálása, terveik összehangolása;
 
– a Tervező felel az általa készített kivitelezési dokumentáció technológiai megvalósíthatóságáért;
 
– …még folytathatnám.
 
Nincs semmi újdonság, semmi nem egyszerűsödik. Lakóházat tervből kell építeni. A terv az Építtető és a Kivitelező számára is biztosíték arra, hogy a tervben ábrázolt lakóházat meg lehet építeni, mert azt, egy arra jogosult, és megfelelő szakmai ismeretekkel rendelkező mérnök felelősen végiggondolta, a sok apró alkotóelemét rendszerszinten átgondolta, és azokat helyesen összerakta.
 
Hogy a 6 alkalom elegendő-e egy lakóház felelős ellenőrzésére? Ezt kétlem, de mentségükre legyen írva, ott az a kedvezményt jelölő szócska, hogy minimum. Az Építtető első kérdése az összeg bruttó, vagy nettó? És az utazási költség? … 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .