Tervolvasás és rajzolvasás

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Tervrajzolvasás

 


A tervolvasási, vagy rajzolvasási képesség megléte, az építészeti tervek megértése, a tervezés és az építés fázisában is nélkülözhetetlen számodra.
 
Az építmény valódi megjelenésére csak akkor tudsz majd helyesen következtetni, ha a terven alkalmazott jelöléseket is érted. A Térképző és a Megrendelő közötti kommunikáció legfontosabb eleme az építészeti rajz, tehát az egységes jelrendszert érdemes Neked is megismerned.


Most nem fogok egyenként ajtót, ablakot, egyéb nyílásokat, elmetszett szerkezetek anyagjelöléseit és északjelet mutogatni és magyarázni különböző léptékekben, inkább arra kérlek, nézegesd terveimet egyedül, és értelmezd őket! 🙂
 
A tervrajzolvasás a szimbólumok, a rajzjelek megismerésével kezdődik. Az építészeti tervrajz kétdimenziós ábrázolási módja miatt elengedhetetlen egy kis ábrázoló geometriai ismeret is, hiszen a különböző vetületi rajzokból kell következtetned majd a térben megjelenő testekre, formákra, anyagokra, vagyis a megvalósítandó épületre, helyiségekre.
 
Ha szembe találkozol egy műszaki tervvel, először nézd meg van-e rajta jelmagyarázat?! Ez tulajdonképpen a terven ábrázolt jelek egyszerű, leíró magyarázata.
 
Következő lépésben, a méretvonalak, kótavonalak segítségével tudsz tovább tájékozódni. A logikusan elhelyezett belső és külső kótasorok nagyban hozzájárulnak a terv megértéséhez.
 
Ha bizonytalan vagy magadban, egyszerűen csak kérdezz! Segítek!
 
A rajzolvasási képesség elsajátításához gyakorolhatsz Te magad is! Például, készítsd el a saját szobád alaprajzát! Hidd el, a megismert, a másolt, a többször alkalmazott jelek hamar rögzülnek majd! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .