Tornácos kockaház!

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Átváltozás bővítéssel

Zoltán határozott elképzelésekkel és szerkesztett alaprajzzal keresett meg, a korábban megvásárolt, 9,0 x 9,0 m befoglaló méretű alapterülettel bíró kockaház bővítésével kapcsolatban:

 • A ház vályog falazatú, gerenda födémmel, cserép fedésű sátortetővel
 • A födém és a tető cserére szorul.
 • A jelenlegi épületben maradna a hálórész két szobával és a fürdőszobával.
 • A konyha-étkező kamra blokkot építenénk hozzá.
 • A tetőt nyeregtetőre cserélnénk, a jövőben a konyharész fölött egy vendégszoba zuhany WC kerülne kialakításra.
 • A jelenlegi épület padlásterében pedig egy pakolós tér kapna helyet.

Néhány kacifántos dolgot, amit ezen áttervezés kapcsán elkövettem, már korábban megmutattam itt:

És itt:

A változtatás bővítéssel, ahogy én alakítanám Zoltánék új életterét:

Kívülről:

A lakóház áttervezésénél a meglévő kockaház-habitust – Zoltán által elkészített látványtervnek megfelelően – tornácos, falusias épület-kubatúrára változtattam és a tetőidomot már nyeregtetős kivitelben ábrázoltam a mélyvörös szaggatott vonallal.

A preferált kerthasználat , szerintem kötelezővé teszi az épület három oldalról történő megemelt (4 fellépés) körbejárhatóságát, ezért ábrázoltam a tornác folytatásaként a – hátsó kert felé tájolt – terasszal történő folyamatos összeköttetést. A terasz szélességi mérete csupán ajánlás, de hosszabb távon abban is kell gondolkodni, hogy az épület részévé válhat, évente akár 6 hónapon át, ezért részleges fedése esetén is az árnyékolása mindenképpen indokolt (pl. : pergola-növényzettel futtatott kivitel)! A pihenéssel töltött idő, illetve az itt végzendő tervezett tevékenységek alapján kell megválasztani a méreteket.

Lépjünk be! 😉

 1. A lakás főbejáratát az eredeti helyén hagytam. Az OTÉK lakáson belül kötelezővé teszi egy lakószoba létesítését, melynek minimális alapterülete: 16 m². A legkedvezőbb tájolás irányába telepítettem nappali elnevezéssel, az előtérből közvetlenül elérhető. A helyiségen ábrázolt nyílászárók ‘padlóig’ érnek, legfeljebb nem mind alkalmas teraszajtóként való használatra/működésre, de fix kivitelük esetén is tisztíthatók-kívülről, belülről. Lehetőség adódik arra is, hogy a tágas-konyha étkezőtől fallal kerüljön lehatárolásra, akkor önálló szobaként használható.
 2. A tervezett dolgozószoba igény megvalósítása kissé kacifántos, de a középfőfalban nyílás kialakítható, így láthatóan alkalmas a helyiség munkavégzésre, némi tárolásra, még ablakai is lehetnek. Szintén az előtérből nyílik.
 3. Az előtérben a kabátolás/cipőlevétel beljebb került, a széles, oldalbevilágítóval ellátott bejárati nyílászáró okán. Ezer más megoldással is variálható a lakásbejárat/előtér, ha a nappali feltárása másik irányból történik…stb….
 4. A belső lépcsőnek nem feltétlenül kell húzottkarú módon megvalósulnia, két egyenes karral, közbenső pihenővel, a belső fő közlekedés áramába kapcsoltam. Így átkerült a meglévő-megmaradó épülettraktusba. A mellette ábrázolt 20 cm vastagságú fal a födém és lépcsőzet tartószerkezeti falára utal.
 5. A hálószobák kialakításánál igyekeztem minél nagyobb alapterületet adni számukra a szűkös utcafronti traktusból, amit 4,40 m-nek mértem. Így a szobák közel azonos adottságokkal bírnak, eltérő bútorozottságuk mutatja a bennük rejlő, eltérő lehetőségeket. Egyik a szülői háló, másik a gyerekszoba. Akár felcserélhetők, az ábrázolt gyerekszobába is befér egy franciaágy. Előterük gardróbbá változott, padlótól a mennyezetig beépített szekrénnyel bútorozható ez a helyiség, ami közlekedő tér nyúlványa is egyben.
 6. A kétkarú lépcső tetőtérbe érkező kara alatt létrejöhet egy szűkös helyiség, mely az épületgépészeti berendezéseket fogadhatja. E helyiség felszereltségéről (fűtés/háztartási melegvíz előállításáról) nincs valódi információm, érdemes az épület súlypontjába telepíteni, a „maradék” helyekre, közlekedő térből elérhetően. Egy fali kazán „kéménye” a főfalban a tető fölé kivezethető.
 7. Az előtér közlekedőből tártam fel a konyha-étkező közös területét. Hogy szükséges-e ajtóval leválasztani, az az Önök életvitelétől függ. E központi térbe helyeztem el az említett nagyszekrényt is. Ha ez egy régi, míves bútor, akkor érdemes mutogatni, és látványában gyönyörködni. 🙂 Vagy ide kívánkozik a heverő/kanapé?! Vagy, mivel hidegburkolattal ábrázoltam a nappalit, spórolhatnak majd a heverők számával.
 8. Az ábrázolt konyhapult L alakú. A főzés helyes sorrendjének megfelelő kiosztást ajánlom, írásban nem részletezem. Az étkező területe az étkező asztal mozgatásával/térbe állításával változtatható, ahogy éppen az asztalhoz ülők száma igényli.
 9. A nappali és a konyha-étkező alapterülete együttesen teszi ki azt az alapterületet, melyet Zoltán is ábrázolt. Ez így cca. 40,0 m². Tágas, világos.
 10. A kerthasználat felé, és annak érdekében telepített hátsó bejárati zsilip bútorozható előteréből szintén a konyha-étkezőbe jutunk.A zöldségmosó, w.c. egyetlen közös térbe telepítését aggályosnak tartom, ezért ajánlom a külön mosogató elhelyezését. A tárolásra szolgáló kamra is helyet kapott. Ezek a helyiségek szintén kaphatnak természetes bevilágítást és szellőzést, hiába OH (oldalhatáron álló) a beépítés!

Tervem egy ajánlás, azaz egy lehetséges megoldás Zoltán felvetéseire, aki a látottakért nem lelkesedett:

A terv első ránézésre nem áll közel az elképzeléseimhez.” – Igen, ilyen is van, ám! Kértem Zoltánt, olvassa hozzá az „itinerem”, amiben lépésről lépésre elmagyarázom a miérteket/hogyanokat. Kiegészítésként még ez a néhány gondolat érkezett:

Alaposan áttanulmányoztam a kapott dokumentumokat. Mindenekelőtt köszönöm a munkáját, sok hasznos ötletet fedeztünk fel. Ami viszont komolyabb megfontolást kíván a részemről:
A szobákat kicsinek érzem. A középső tartófal (is) tömésfal, ennyire nem szeretném meggyengíteni… Nálunk kimondottan nappali funkcióra nincs is szükség, mi nem nézünk TV-t… Az étkező-konyha-nappali funkciók egyben megfelelőek! Ez az összeolvasztás tökéletes a tervezett alaprajzon, a bútorozáson még eltöprengünk!”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .