Tükröm, tükröm…

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Földtükör?

Az alapozást ugye a földmunka előzi meg. Családi házak esetében leginkább síkalapozásra tesszük a hangsúlyt, ahol is legtöbbször egy sík, „beton(ozott)” felületről indulhat a felmenő szerkezetek építése:

Azért alapozunk, hogy az adott épület terhét úgy adjuk át a talajnak, hogy az épület ne süllyedjen káros mértékben, egyenetlenül. – írtam már itt:

És gyakorlatilag ma már mindegy is, hogy hagyományos, kiselemes építéstechnológiát, vagy korszerűbb, valamilyen előregyártott/táblás/vázas építési rendszert alkalmazunk.

Az új épület létesítése a kitűzéssel kezdődik:

Ha szükséges, akkor növényzetet is kell irtani.

Majd ezután kezdődhet a földmunka. Erre is van némi előzményem:

és/vagy

A földmunka kezdő tételsorai között szerepel a „tükörkészítés” kifejezés, ami költségvetésben/árajánlatban kb. ez így szól:

Tükörkészítés tömörítés nélkül, sík felületen gépi erővel kiegészítő kézi munkával talajosztály: I-IV. , gépi tömörítéssel.

Földtükör elkészítés során a tervezett vasbeton fogadólemez alatt ki/letermeljük az alapozási tervnek megfelelő mélységben: alapozási síkban a (termő)földet, hogy ezután, annak a helyére tudjuk magát az alapozást elkészíteni. Mert az a célunk, hogy

  • jól tömörített,
  • tartósan egyenletes tömörségű,
  • tartósan egyenletes teherbírású altalajon tudjunk majd alapozni!

A földtükör készítése elsősorban gépi földmunkát jelent, a tervezett épület helyén a terepfelületet gyakorlatilag „síkra” rendezzük.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .