Előregyártott garázsszint

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Hatékony, gyors és egyszerű!

6 hónappal ezelőtt már méltattam a Leier előregyártott vasbeton kéreg- és födémpaneleit, itt:


Idén tavasszal lehetőségem adódott egy olyan tervezési feladatra, ahol az Építtető döntése alapján ezzel az építéstechnológiával megvalósítható megoldást vizionáltunk.

Csanád lelkesen átnézte a gyártó típusház kínálatát/ajánlatait, végül csupán a neki tetsző lakóépületeket jelölte meg! A lapostetőseket! 😉 , tudod olyanokat, amikre mindig azt mondom: be fognak ázni (idővel) ! 🙂 A lapostetős épületeket két típusba sorolom:

  • ami már beázott;
  • ami be fog ázni.

Ezen túllendülve álltam neki a tervezésnek. Illetve előtte, az építéshelyszíni találkozón szembesültem a terepviszonyokkal, ami lejtős hegyoldalon egy púpot/dombocskát mutatott a telekingatlan súlypontjában.

Csanád vázolta milyen lakóházat szeretne, kimeríthetetlen kérdésköreimre válaszolva mesélt Családja életviteléről/ szokásaikról és a telken belül elmutogatta, hogy a különböző funkciókat, hova is helyezné.

Megállapodtunk a koncepcióban és geodéziai felmérést kértem.

A terepviszonyok és a közút kapcsolata bennem már a helyszínen átformálta a vizionált épület Csanád által vázolt struktúráját, hiszen a kétállásos garázst nem fúrtam be a púpocska/dombocskába.

3 szintessé vált az általam vizionált lakóház. A típusház kínálatból ehhez a megoldáshoz éppen alkalmasnak találtam a Garázs II. kialakítását.

A rendelkezésre álló geodéziai felérés alapján a lakóépület földszintjének padlóvonalát +0,00 = 177,00 mBf síkra helyeztem. A lejtés irányába fordítottam a garázsszint önálló épületkubusát, melynek padlószintje: -1,30 = 175,70 mBf. Ez, a részben önálló épületrész, a max. 6,00 m megengedett építménymagasság kiszámítását segíti majd, illetve az építési vonalra telepítve lehetőséget ad arra is, hogy a lakóépület fő tömbjét a telek súlypontjába helyezhessem.

A személygépkocsik fedett tárolását ketté bontottam, alapul a Leier egyik típusgarázsát ábrázoltam: 6,90 m x 7,20 m befoglaló mérettel. Tehát megvalósulhat egy zárt önálló személygépkocsi-tároló, és egy részben nyitott, de fedett személygépkocsi-beálló is. A befoglaló méretek érzésem szerint rugalmasan zsugoríthatók.

A zárt tárolórész átjárhatósága egyfajta zsilip is, hisz a beállóból egy nyíló ajtón be/ki juthatunk, majd a zárt szgk.-tárolóból – a belső lépcsőn át – a lakásba is felmehetünk. Ez az épületrész rengeteg tárolóhelyet ad, és a gépészeti berendezések nagy része is ide telepíthető.

Természetesen ez az épületrész átváltozhat zárt, két állásos garázzsá is. A lapostető alkalmas lehet extenziv zöldtető telepítésére, mely „gondozás-mentessé” alakítható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .