Lakóház vagy nyaraló?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Nyaraljunk, vagy itt lakjunk?

Múlt alkalommal, amikor az előregyártható gépkocsitárolót mutattam,

láthattad a bejegyzésben a hosszmetszeten és homlokzaton, már elkészültem a folytatással is. 😉

Ott még a három szintet jövendöltem, ebből a lakás/nyaraló épületrész 2 teljes szint.

Ma a földszintet magyarázom és mutatom!

A lapostetős lakóépület alaprajzi formája tömbszerű, csupán a délnyugati sarkon, az épített teraszok harapnak ki az épülettestből. A fesztávot szándékosan 7,20 m-re vettem, így lehetőség adódik a hazai/járatos építéstechnológiák/építési módok egymással történő összehasonlítására!

Természetesen belső merevítő fal(ak)ra is szükség lehet, de ez építéstechnológiától függő tétel, így még nem szerepel az alaprajzon!, és persze némely válaszfalak falvastagsága nőhet!

A terv erősen képlékeny a használati módban is! 🙂 Mert az ingatlan a magyar tengernél található, és egyelőre nyitott kérdés: nyaralóként vagy lakóházként funkcionáljon, továbbá a megvalósítás (épületkivitelezés) is több lépcsős szeretne lenni, amolyan próba-projekt. Amit, remélem sikerrel megugrunk! 😉

A preferált kerthasználat és a kilátás, érzésem szerint kötelezővé teszi a teljes épület-együttes mind a négy oldalról történő körbejárhatóságát, ezért ábrázoltam az északi-nyugati oldalon is járdasávot, tereplépcsővel, hisz a terepadottságokat követni érdemes, nem irgalmatlan földmunkával hadakozni azok megléte ellen.

Gyere, lépjünk be!

  • A főbejárat egy előtérbe vezet, itt a kabátolás/cipőlevétel megoldható, továbbá innen egy önálló WC-helyiség is nyílik.
  • Az előtérből a lakásba lépve azonnal a nappali tartózkodás tereibe érünk, bár még egyértelműen a belső, rejtett fő közlekedési útvonalon állunk. A húzottkarú lépcső oldal-irányban is részben nyitott, így a belépő tér, a valóságban jóval tágasabbnak hat.
  • Innen, mögülünk nyílik egy zuhanyzó és ide érkezünk fel a fél szinttel lejjebb fekvő garázsszintről is.
  • Az emeleti szintre érkező lépcsőkar alatti terület tároló funkcióval létesült.
  • A konyha – étkező együttese nem különül el fallal határolt helyiségként a nappali terétől. Viszonylag hosszú pultfelülettel, elegendő tárolóhellyel létesülhet az L alakú konyha, térbe állított étkezőasztallal, mely vendégek fogadásakor felbővíthető. A konyhapult felett – a szgk.tároló felé – a tetőkertre néző fekvő ablaksáv is elhelyezhető. Ideiglenesen, a próba-nyáron, ide, a konyhába rejthető a mosógép is.
  • A hármas osztású üvegfal az étkező teraszt tárja fel. A terasz is bútorozható téliesíthető konyhabútorral, alaprajzilag mintha a konyhapultot folytatnánk.
  • A nappali tér az épület sarkán két irányba tájolt, a nyugati oldalán fedett teraszra jutunk ki. Onnan pedig a medencébe léphetünk. A belső közlekedés útvonalán a nappaliból elérhető egy hálószoba, mely szintén kapott kertkapcsolatot a nyíló teraszajtóval.
  • A nappali tér kétszintes, hisz felette nyitott galériáról a légterét látjuk/érzékeljük, illetve a fényt, napsütést és a kilátást is élvezhetjük.
  • Nem vizionáltuk a galéria létesítését, de bennem valahogy kiérlelődött: Ha költséges luxusként értékeli az Építtetőm, akkor egy tartalék-szobává válhat.
  • A nappaliban helyet kaphat egy kandallókályha a nyugati oldalon,és marad hely a vágyott akváriumnak is a déli falszakaszon.

Nyaraló épület esetében ez lehet a földszinti alaprajz, családi ház esetében a hálószobát dolgozószobára változtatnám, de nem ajtóval határolnám a nappali terétől. Így a könyvtár igénye részben a dolgozószobába helyezhető, de a közlekedő útvonalon is maradnak „könyvtárazható” falfelületek, mindkét lakószinten. A padlóburkolatot hidegburkolattal javaslom, nem csak a Kutyus miatt, hanem a nyári időszak „kinyitottsága” okán is.

A fedetlen teraszok befoglaló mérete csupán ajánlás, de hosszabb távon abban kell gondolkodni, hogy az épület szerves részévé válhatnak, évente akár 7 hónapon át, ezért a későbbi részleges fedésük esetén is az árnyékolásuk mindenképpen indokolt. A pihenéssel töltött idő, illetve az itt végzendő és tervezett tevékenységek alapján választunk majd méreteket. A homlokzaton ábrázoltam (fekete színnel) fém pergola elemeket, ezek közé akár mozgatható textil árnyékolók is beépíthetők.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .