Új ház, régi ház…

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

Heti átváltozás: Átköltözés egy másik családi házba


Tibor elvált a Feleségétől, egyedül neveli és támogatja két egyetemista Fiát. A Fiúk a Fővárosban tanulnak/dogoznak, albérletben laknak. Alföldi megyeszékhely melletti, 3 szintes családi ház túl tágas egyetlen embernek, így gazdaságtalan is, ezért Tibor megvásárolt egy használt, de nagyon jó állapotú, frissen felújított családi házat, bútorozva, ami lényegesen kisebb, mint a jelenlegi otthonuk.


A vásárlás után eldöntötte, a szokásos kifestés/kitakarítás mellett, némileg átalakítja a megvásárolt szinteltolásos családi házat, az alsó szinten. A fő vezérelv számára az, hogy a Fiúknak legyen meg továbbra is – immár az új házban – a saját szobájuk.
 
Erre azt találta ki, hogy az alsó szintet alapterületileg két részre elosztja, és ott, a dupla garázs mellett, kialakít közel azonos alapterületű két szobát, a két Fiúnak.
A tervezésben kérte a segítségemet, és bizony elkészítettem az új alsó szinti alaprajzot. De most mégsem azt mutatom!
 
Bár alaprajzilag beleszuszakoltuk a fürdőszobát és két hálószobát…, sőt lett gardrób, meg konditerem is, csakhogy elégedetlen vagyok az eredménnyel.
Miért?
 
Mert az alsó szint az eredeti használat és kivitel szerint leginkább pincére hasonlít:
– alacsony a belmagasság;
– a felette lévő reprezentatív lakószint összes gépészeti vezetéke ezen szint mennyezetén fut;
– az új alagsori fürdőszoba kialakítása szennyvízátemelő berendezést kíván;
– az ablakok apró méretűek…


Vagyis, úgy látom, az átalakítás aránytalan költséggel jár, végeredményként a belmagasság és ablak probléma nem változik.
 
Mit teszek ez ellen?
 
Alaprajzilag az eredeti lakószinten áthelyezek egy kamraajtót, és építek egy gipszkartonnal/bútorral történő leválasztást, hogy három hálószobát biztosítsak, a három Pasi részére. 🙂
 
Hozzáteszem, úgy gondolom, a Fiúk ideiglenesen fognak állomásozni „otthon”, hiszen napi életük évek óta nem is otthon zajlik.


Az alaprajzon lila színnel ábrázoltam a beltéri falakban a változást, nézzük csak!
 
1. Az előtérből nyíló étkező és konyha a helyén marad. A meglévő konyhabútor kevés és elrendezése nem jó, ezért új bútorozás indukálja, hogy a kamraajtót helyezzük át.
 
2. A belső közlekedőről két szoba nyílik, azokat csak bebútoroztam.
 
3. Wc és fürdőszoba nem változik.
 
4. Itt, a belső közlekedő folyosó előtéri gardróbként is funkcionál, mivel a bejárat közelében nincs hely a kabátoknak és cipőknek!
 
5. Az előtérből félszint eltolással érünk a tágas nappali térbe, ebből csíptem le egy hálófülkényit.
 
6. A nappali mérete így is megfelelő, és a hálófülke határoló falára telepíteném Tibor dolozószobáját, minimum egy tágas íróasztallal.
 
Lehetséges, ez az alaprajzi gondolatsor nem „tetszik” majd Tibornak, mivel az alagsori szinten megkezdődtek a kivitelezési munkák.
De költségtakarékosabb megoldás az a bizonyos, és a Fiúk időszakos hazalátogatásaira (Barátnőikkel együtt is!) ebben a formában is alkalmas.
 
Szándékosan nem jelöltem ki, melyik szoba kihez tartozik, és ez egy gondolat egyelőre, a műszaki megvalósíthatóságát is ellenőrizni és egyeztetni szükséges!
Szóval, most elindulok a helyszíni bejárásra! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .