Vagány szecesszió

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

Szecesszió, ami a miénk (is)!


A XIX. század utolsó évtizedében kibontakozó új stílus Európa szerte megjelent, de más-más elnevezéssel illeték.
 
Így nálunk pl. egy francia kifejezést (elszakadás/kivonulás/különválás) magyarítottak, és szecesszióként került a köztudatba.
A németeknél fiatal stílusként, azaz Jugendstil-ként definiálták. A franciáknál új művészet lett az Art nouveau. Olaszoknál: Stile Liberty, spanyoloknál: Modernismo…


Közös nevezőjük, hogy az új, modern élet lendületét kifejező formákat jelenítettek meg, legtöbbször a növényvilág stilizált motívumait alapul véve a szabadon, szokatlan módon „áramló” formavilághoz.


Építészeti emlékeket tekintve is igen gazdag az örökrész, talán a legjellemzőbb az, hogy szinte képlékeny anyagként kezelték a kor jelentős Építészei az épületeket, és a plasztikus formavilágban a kézművesség gondosságát idézték meg. Szerintem erre kitűnő példa Európában Gaudi, itthon pedig leginkább Lechner Ödön.
 
A szecesszió a művészet minden területén jelentkezett, még a kereskedelmi reklám műfajában is!
 
Ma egy kiállításra, múzeumba invitállak, ahol egy lakásbelsőn át érzékelheted e stílus meghatározó karakterét: a vonalak játékát, melyek határozott kecsességük által nem csupán díszítő elemekké, hanem gyakorta formai elemekké is válnak a bútorokon!


A közel 120 éves „lakásbelső” a Ráth György-villa állandó kiállítása, a Városligeti fasor 12. szám alatt.
Ráth György egyébként az Iparművészeti Múzeum első főigazgatója volt, magán műgyűjteménye az egyik legjelentősebb polgári gyűjtemény saját korában. Hagyatékának egy része is bekerült a felújított, múzeumként megnyitott épületbe, rendszerezve, a főbb stílusjegyek és származás szerint csoportosítva.
 
A múzeum házirendje tiltja a publikálást, azaz a rengeteg fényképet, melyet készítettem kizárólag magáncéllal hasznosíthatom.
 
Ezért javaslom egy szürke, esős délutánt tölts meg tartalommal, legyél itt vendég, egy-két órára!
http://www.imm.hu/hu/contents/262,R%C3%A1th+Gy%C3%B6rgy+Villa
 
Ha hozzám hasonlóan Te is lelkes vagy, szóval szívesen bekukucskálsz mások otthonába, a kiállítás egyes tárgyait előre megismerheted, majd a helyszínen megkeresheted, hiszen majd felismered! Találsz majd Zsolnay-kerámiát, és Tiffany-lámpát is. https://issuu.com/iparmuveszetimuzeum/docs/a_kiallitott_mutargyak_jegyzeke
 
Az időutazást – az emeleten – zárhatod egy kalap és/vagy ruhapróbával! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .