Vannak még költségek?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Ma még költségelünk…


Az elmúlt hetekben több alkalommal, viszonylag részletesen tanulmányoztuk a költségvetést. Megismerted az anyagköltséget és a munkadíjat is korábbi bejegyzéseimben:
„Árajánlat, költségvetés?”
„A költségvetés anyagköltsége”
„Kiszámolom a munkadíjat!”
 
Ma még sorra veszem azokat a költségeket, amikkel esetleg Te, mint Építtető, nem kalkulálsz, pedig ezek is hozzátartoznak a kivitelezés költségeihez.


1. Felvonulás és levonulás
Igen, a Kivitelező ezzel is kalkulál, hisz az építési helyre visz
– gépet,
– segédszerkezetet,
– szerszámokat,
– esetleg ideiglenes W.C. -t telepít,
– ideiglenesen kerítést épít,
– őrzi az építési területet.
Felvonul, mikor megkezdi a munkát, és levonul, mikor átadta azt.


2. Takarítás
Célszerű erre is egy bizonyos összeget költségelni, mert így nincs vita a munkahelyi rendet illetően, vagyis számon lehet kérni a rendet akkor is, ha több alvállalkozó kivitelező tevékenykedik azonos időszakban az építési munkaterületen.


3. Előre nem látható költségek
Az Építtető erről hallani sem akar, pedig ez is létező költség. A következő munkák okozhatnak ilyen költséget:
– megváltozik az Építtető elképzelése, tervet módosít,
– felújítási munkánál a bontások során esetleg szerkezeti megerősítésre, átalakításra van szükség,
– az Építtető egy elkészült munkarész után „érzi meg a teret” és válaszfalat szeretne „odébb tolni”. Ilyenkor a megépített válaszfalat előbb el kell bontani, új helyén újra építeni.


4. Akadályoztatási költség is létezik
Nem gyakori, de abban az esetben számolni kell vele, ha valamiért energiakorlátozás áll be az építési területen. Ilyenkor állásidőt kell fizetni.
Azt a hibát is ide sorolom, mikor az Építtető vállalja az anyagbeszerzést, de a csempe Olaszországból heteket késik…, ilyenkor is érvényesíthető akadályoztatási díj.


5. Felelős műszaki vezető díja
Ezt sem szeretik az Építtetők, pedig ez is létező költség, ha a jogszabály az adott kivitelezési munkához előírja. Nagyon röviden: ez az ember felel az építkezésen a kivitelezésért. A legtöbb Kivitelező beépíti áraiba a költségét, újabban azonban önálló tételsorként jelentkezik ez a költség is.


6. Felár
A munka volumene oly kicsiny, hogy a Kivitelezőnek nem igazán éri meg egy emberrel fel- majd levonulni, és képtelenség a gépeket optimálisan kihasználni. Például: egy csillogó-villogó fürdőszobában, egy szélső, elrepedt csempét kell csupán kicserélni, de emiatt az élvédő is megmozdul, és emiatt még a falat is festeni kell…


Hát így! Körülbelül a végére értem. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .