Vissza a múltba

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

Ide születtem…

 


Nóra, 1941-ben ebbe a lakásba született. Pontosabban, az akkori teljes méretűbe, melyből az ötvenes években, elég szerencsétlen módon, jókora lakásrészt „lecsippentettek”, egy másik lakás kialakításához. A maradék, és rossz beosztású, 138 m²-nyi hasznos alapterülettel bíró lakást azonban 2 éve, sikerült visszavásárolnia.


A felújítás és átalakítás nem eredményez oly nagy változást, mert a belső, zeg-zugos közlekedést sem bíráltuk felül, inkább a lakás meglévő tereibe költöztettünk megfelelő funkciókat.
 
Teherhordó szerkezeti beavatkozást Nóra nem kért, a mintegy 70 cm! vastagságú szerkezeti falak meglévő nyílásait így nem bántottam. A 3, 7 m-es belmagasság teljes értékű galériát nem adna, így ezt a lehetőséget sem erőltettem. Ezzel időt spórolunk, mert ilyen esetben nem kell építési engedélyhez folyamodni, és nem kell lakógyűlést sem összehívni…


 
1. Előszoba a helyén marad, de a belső, korábban használt átjáró- fürdőszobát két kisebb méretű fürdőre osztottam. Az előszobából elérhető, tulajdonképpen háztartási helyiség is egyben.
 
2. A korábbi w.c. helyiséget, mely a konyhából nyílt!, megszüntettem.
 
3. A korábbi konyha és a mellette lévő szobát összenyitottam. A konyha méretét tekintve egyben étkező is, a szobából pedig kis-nappali lesz, amit társalgónak neveztünk el.
 
4. Innen nyílik a meglévő-megmaradó közlekedő folyosó, ami feltárja a hálószobához tartozó másik, jól felszerelt fürdőszobát, és az utcai nagy szobát, mely a valódi nappali szoba.
 
5. A nappali szobából nyílik a hálószoba, úgynevezett zsákszobaként, itt az ajtót kétszárnyú, középen felnyíló ajtóra cserélem, a fal tengelyébe helyezem.
 
6. E két helyiségben még megvan az eredeti intarziás parketta, és ez két helyiség a Család részben megmaradt, felújított bútorait fogadja majd vissza!
 
Nóra saját kincseit és tárgyi emlékeit, ide gyűjtötte és őrizte meg. 74 évesen végre hazaköltözik…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .