Vissza a múltba

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

Ide születtem…

 


Nóra, 1941-ben ebbe a lakásba született. Pontosabban, az akkori teljes méretűbe, melyből az ötvenes években, elég szerencsétlen módon, jókora lakásrészt „lecsippentettek”, egy másik lakás kialakításához. A maradék, és rossz beosztású, 138 m²-nyi hasznos alapterülettel bíró lakást azonban 2 éve, sikerült visszavásárolnia.


A felújítás és átalakítás nem eredményez oly nagy változást, mert a belső, zeg-zugos közlekedést sem bíráltuk felül, inkább a lakás meglévő tereibe költöztettünk megfelelő funkciókat.
 
Teherhordó szerkezeti beavatkozást Nóra nem kért, a mintegy 70 cm! vastagságú szerkezeti falak meglévő nyílásait így nem bántottam. A 3, 7 m-es belmagasság teljes értékű galériát nem adna, így ezt a lehetőséget sem erőltettem. Ezzel időt spórolunk, mert ilyen esetben nem kell építési engedélyhez folyamodni, és nem kell lakógyűlést sem összehívni…


 
1. Előszoba a helyén marad, de a belső, korábban használt átjáró- fürdőszobát két kisebb méretű fürdőre osztottam. Az előszobából elérhető, tulajdonképpen háztartási helyiség is egyben.
 
2. A korábbi w.c. helyiséget, mely a konyhából nyílt!, megszüntettem.
 
3. A korábbi konyha és a mellette lévő szobát összenyitottam. A konyha méretét tekintve egyben étkező is, a szobából pedig kis-nappali lesz, amit társalgónak neveztünk el.
 
4. Innen nyílik a meglévő-megmaradó közlekedő folyosó, ami feltárja a hálószobához tartozó másik, jól felszerelt fürdőszobát, és az utcai nagy szobát, mely a valódi nappali szoba.
 
5. A nappali szobából nyílik a hálószoba, úgynevezett zsákszobaként, itt az ajtót kétszárnyú, középen felnyíló ajtóra cserélem, a fal tengelyébe helyezem.
 
6. E két helyiségben még megvan az eredeti intarziás parketta, és ez két helyiség a Család részben megmaradt, felújított bútorait fogadja majd vissza!
 
Nóra saját kincseit és tárgyi emlékeit, ide gyűjtötte és őrizte meg. 74 évesen végre hazaköltözik…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .