Bejárati kapu átváltozása, azaz kapucsere

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti átváltozás: Felújítás helyett: Kapucsere

 


Múlt heti átváltozásban mutattam, egy budapesti társasház Lakóközössége a bejárati közlekedő felújítása kapcsán keresett meg. Ők tovább gondolták a dolgaikat, és a bejárati kaput is szeretnék „átváltoztatni”. 🙂


E döntés értelmében kaptam megbízást, a tárgyi ingatlan új bejárati kapujának megtervezésére, azaz a meglévő, kétszárnyú, középen felnyíló, fix felülvilágítóval ellátott acélszerkezetű, üvegezett BEJÁRATI KAPU cseréjéről szóló műszaki tervdokumentáció elkészítésére.
A cserélendő, vagyis a meglévő, bontandó bejárati kapu egyedi acélszerkezettel készült, zártszelvény tartókerettel (tok és szárnyak), lemezeléssel, mázolt kivitelben, félig üvegezett formában, sűrű biztonsági rácsozattal. Megjelenése nem harmonizál a patinás épület, századforduló körüli éveket idéző szecessziós homlokzatához.
A bontandó bejárati kapu, a társasház közvetlen utcai bejárata, mely az utcáról elérhető, egy fellépésnyi (helyszíni műkő előlépcső) magasságban.


A bejárati kapu mögött apró szélfogóba jutunk, melynek belső oldalán elhelyezett, az eredeti épület korával megegyező, mázolt, keményfa anyagú, kétszárnyú, középen felnyíló, fix felülvilágítóval ellátott kapu adja az iránymutatást a tervezett új bejárati kapu megjelenéséhez.


A tervezett bejárati kapu Megrendelők alábbi, rajzi kérésének megfelelően, keményfa anyagú (színfából készített), lakkozott kivitelű, egyedi asztalos-szerkezet, üvegezett felületei előtt míves, mázolt acélráccsal. A kapu mérete igazodik a bontandó nyílászáró használati méreteihez. A szélfogó belső oldalán lévő kapuzat csupán iránymutatást adott nekem, nem pontos másolatát kívántam az új kapuzattal létrehozni.
A kapucsere során készített tervem nem egyenértékű ún. gyártmány-tervvel, mert ahhoz a készítő asztalosmester rendkívül sokoldalú és széles szakmai ismeretére, elemző, mérlegelő képességére van szükség, hogy majd a gyártmányszintű kimunkáláskor, a megvalósítás és beépítés technikájának ismeretben, a tervezett megjelenés a végleges termékben biztosítható legyen.


A tervezett kapuszerkezet két fő része a kaputok és a kapuszárny(ak).
A tok két főrészből összeépített szerkezeti elem, az ajtót kapcsolja a befogadó, kávás falszerkezethez. A két függőleges tokszár és a szemöldökdarabok látható elemek.
A szárnyak félig üvegezett kivitelben készülnek, formai és szerkezeti megoldásuk a szélfogó belső oldali kapujának jellegzetes motívumait igyekeznek csak követni.
A kapu kétszárnyú, középen felnyíló működéssel bír, napi használata azonban csupán az egyik szárny folyamatos (személybejárat) igénybevételét feltételezi.
A felülvilágító fix üvegezésű része a bejáratnak, osztatlan felületként jelenik meg.
A kapu tokja ún. kettős gerébtok, a rázáródó ajtószárny ütközési száma szintén kettő. Jellemző nyílásmérete a káva belső oldalán mért adat.
A szárny vázból és táblázatos vésett ajtólapból áll. Az üvegezett rész az ajtószárnyak felső táblázatának helyére kerül.
A felső fix üveges résznél a tokszerkezet, a kapunyílás szecessziós hajlított íves sarkait leköveti.
A kapu működtetését és tényleges éjszakai zárását hengerzárbetétes biztonsági bevéső retesz-zár adja. A szárnyak elfordulását szárnyanként 3-3 db bevésőpánt biztosítja. Az elektromos beléptető rendszer az új szárnyba visszahelyezendő. Az elsődlegesen nyíló szárny belső oldalon látható ajtócsukót/ajtóbehúzót kap. A másodlagos ajtószárnyat zárt állapotában a padlószerkezethez kell rögzíteni, az elbontott nyílászárónak megfelelően, vagy biztonsági átvetős ajtótolózárral.


A szárnyakra rátett (csavarozott) mázolt díszrácsok, az épület közlekedőin és lépcsőházi korlátjain megjelenő íves, virágos motívumokat idézik, de már a mai kor szellemében. Díszrácsok anyaga a 8×8 mm (esetleg 6×6 mm) négyzetacél, hegesztett kapcsolatokkal, rozsdamentesítve, 2x-i alap- és egy fedőmázzal antracit színben. A díszrácsok a mögöttük lévő üvegezést is óvják.
A padozat menti rés az ajtószárnyakon tömítőszőnyeges szalaggal biztosítható. A padozatba védőgomb befúrása is célszerű, a nyitás utáni ütközés megakadályozására. A láblemezek az ajtótáblákat védik alul mindkét oldalon, a sérülésnek kitett helyeken, ragasztott kivitelben, rozsdamentes vékonylemezből.
Küszöb és küszöbsín nem készül, a műkő előlépcső azonban (íves, homorú felületi kopás) javításra szorul.
A bejárati kapu átalakítása nem tartalmazza az épület megközelítés akadálymentességének megteremtését.
A Lakóközösség most újabb pályázatot ír, és árajánlatokat kér be a gyártásra. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .