Büntetés duplázva?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Bontás után

Dettiék egy „dupla” nyaralót vásároltak egy horgásztó mentén. A felújításba ismerős által ajánlott Kivitelezővel bele is fogtak. A tető is elbontásra került, amikor a Szomszéd feljelentette az építkezést. Ami építési engedély nélkül kezdődött. Eközben a belső válaszfalak és a homlokzati nyílászárók is kibontásra kerültek…

A Szomszéd, jóindulattal még elmondta Dettinek, hogy két, azaz dupla büntetés lesz, mert ikerházról van szó!

Ekkor keresett meg Detti, aggódva, félve a büntetéstől…

Szerencsére a 312/2012. (XI.8.) Korm. rendelet rögzíti, hogy nem építési engedélyköteles a tevékenység, ha:

„Építmény átalakítása, felújítása, helyreállítása, korszerűsítése, homlokzatának megváltoztatása, kivéve zártsorú vagy ikres beépítésű építmény esetén, ha e tevékenységek a csatlakozó építmény alapozását vagy tartószerkezetét is érintik.”

továbbá

„Meglévő építmény utólagos hőszigetelése, homlokzati nyílászáró cseréje, a homlokzatfelület színezése, a homlokzat felületképzésének megváltoztatása.”

Ugyanakkor helyi Rendelet igenis szabályozhatja, szigoríthatja az ilyen esetet is, miként itt is, miszerint a településkép védelme érdekében nem csupán

  • az anyaghasználatra,
  • tetőidom formára,
  • tetőidom hajlásszögére
  • kerítésre…

vonatkozó előírásokat rögzít, hanem előírja, hogy az Építtető köteles Szakmai konzultációt lefolytatni a település Főépítészével a tervezés kezdeti, vagy azt megelőző szakaszában, majd Településképi bejelentés-t kell tenni a tervezett változásról.

Nos, a nyaraló tervezése nem kezdődött meg, de a kivitelezés igen, mert a Kivitelező most ért rá!

Igen, mindenféle terv/vázlat/skicc nélkül nekiálltak a kivitelezésnek! Dettiéknek azt ígérte a Kivitelező, hogy mindjárt küldi a Tervezőjét. Aki még nem ért oda, ha egyáltalán létezik?!, és azóta a Kivitelező is „lelépett”, már a telefont sem veszi fel…

Innen szép nyerni?! Biztosan lehetséges. Lépésről, lépésre!

Nézzük a megoldást:

  1. A Szomszéd állítását cáfolom: ez az építmény nem ikres/ikerház, mivel egy helyrajzi számon áll az épület, függetlenül attól, hogy két üdülőegységet tartalmaz! Erről már olvashattál itt:
  1. A területi Főépítész megkeresése viszonylag egyszerű, hisz van telefonja, azt, ha kitartó vagyok! 😉 egy idő után fel is veszi, majd tájékoztat, mit szeretne látni egy elsődleges vázlaton és van e-mail címe is…
  2. Az elsődleges építészeti vázlat az Építtető igényei mentén születik, vagyis amolyan egyszerű Tervezési program mentén tervezem az átalakítást, átváltozást…, hangsúlyozom nem magamnak tervezem „házaimat”, hanem a majdani használó(k)nak!
  1. Itt a homlokzattal kezdünk, mert az építtetői igény a lapostető!, amivel általában mind megjelenésében, mind tartósságában (kivitelezői) probléma szokott felmerülni – szerintem!

Tehát, a bontás előtti állapotban így mutatott a nyaraló főhomlokzata:

Kb. ilyennek vázolom/látom majd lapostetősen megújulva:

Jelen fázisban készítek egy teljes vázlattervi dokumentációt, mely alkalmas lehet arra, hogy pozitív támogatást szerezzünk a Főépítésztől, majd annak birtokában megtesszük a Településképi bejelentést. Ez így picit hosszadalmas, és építtetői szemszögből macerás, viszont büntetésmentes! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .