Égig érő könyvek

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, ha megengeded!

E heti átváltozás

A falusi családi házat eddig már kétszer bővítették! Először hátrafelé hozzáépítettek egy 4×4 m-es szobát, később az utcafront felé is bővült 4×4,8 m-es hálószobával, ezért van a házon belül ennyi teherhordó (fő-) fal! 🙁
Most én is bővítem, igaz a meglévő teherhordó szerkezeten belül, hisz a bejárati fedett terasz alapterületének felét, határolófalak megépítésével előszobához csapom.
Az új Tulajdonosok által megfogalmazott óhajok a következők voltak:

  • a hátsó hálószoba a szülőké legyen, de úgy, hogy méretét ne változtassuk, mert a régi és szeretett, viszonylag nagyméretű, faragott hálószobabútort magukkal hozzák az „új” házba!
  • az utcai szoba a 8 éves Bálinté lesz,
  • szükségük van tágas étkező-konyhára, de kamra nem kell!
  • viszont a kétajtós „böszmenagy” hűtőt/fagyasztót is magukkal hozzák!
  • legyen háztartási helyiség,
  • van még sok könyvük, de ötletük nincs, mi legyen velük…

 

Égig érő könyvek

Az eredeti alaprajz számomra szembeötlő hibái:

  • a belső hosszú, sötét, szűk folyosó,
  • a fürdőszobából „kiharapott” w.c. helyiség gyakorlatilag használhatatlan.

Ami az egyeztetések során végül alaprajzként kialakult:


A hátsó szülői háló önálló intim területet alkot, mert van előtere, saját fürdőszobája. Hátránya, hogy csak a nappaliból elérhető, de a Család életvitelébe ez beilleszthető.
Létrejött a „koszos-üzem” eltüntetése is, mert háztartási helyiséget a ház közepére tettük, ugye itt van a mosás és vasalás lehetősége, itt a cirkó és a porszívó, meg a felmosószett.
A gyerekszoba alapterülete, azzal hogy fürdőszobát mellé tettük, még meghaladja a szokásos 12 m2-es szobaterületet, és jól bútorozható.

Az előszobából az egész lakás feltérképezhető, a belső teherhordófalak nyílás-kiváltásaival a tereket összenyitottuk, így fizikai határt csak a padlóburkolatuk jelez, nekem ugyan hiányzik valamilyen épített határ az előszoba és a nappali között, de itt nem vált be a múltkori hajóablakos ötletem… 🙂

A plusz, amit először nem terveztünk, a nappaliban beépítésre kerülő zárt tűzterű acélkandalló, ugyanis a kémény alkalmas a füstcső fogadására.
A könyvek mennyisége indokolta, hogy a nyíláskiváltások alá, még az ajtómagasságot megtartva (2,10 m) is könyvespolcokat terveztem, Bálint szerint így, az égig érnek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .