Új mértékegység: a Tested!

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, ha megengeded!

E heti okosság: Testmérethez helyszükséglet!

Múlt héten megígértem, folytatom a testi arányok boncolgatását… Az épület- és lakástervezés mértani alapjait, az emberi test valódi „tervezési lépték”-ként való kezelését középiskolában, építéstan órákon ismertem meg. Ha már akkor elérhető lett volna számunkra az internet, vagy a Facebook, mókás képeket oszthattunk volna osztályunkról, a tanultak illusztrálásaként! 🙂 Lenti képek egyikén, volt Osztálytársaim nélkül pózolok. A helyigények bemutatásának illusztrálására egy saját Barbie babát is felkértem!


Az ábrákat tervezési segédletként vésik az építészek fejébe, általában minden tervezési tankönyvben és tervezési bibliában kb. így szerepelnek. Általános méreteket jelenítenek meg, így a tervező, a Térképző 🙂 feladata, hogy ne kényszerként, hanem iránymutatóként használja e sémákat, a ház, a lakás, az otthon megtervezésekor.

A segédletként bevésett adatok minimális, de még kényelmes méreteket mutatnak! Ha el akarsz térni e méretektől, javaslom, csak pozitív irányba tedd, azaz növeld!

Új mértékegység: a Tested!


Tehát ma, az építészeti terekben megjelenő emberi test helyszükségletét mutatom be a térben, azaz falak, padlók és mennyezetek között. Most képzeld el úgy az Embert, vagy Magadat, mint egy kis játékbábút, amit valamilyen passzos dobozba kell beletenned!

A bábút most még nem hajlítjuk, vagyis nem ültetjük, fektetjük, csak állítgatjuk, meg lépegetünk vele. Lehet, hogy a hajlítgatást is megmutatom majd! Akár egy következő bejegyzésem témája lehet ?!

Az ábra „falak közötti helyszükséglete” a közlekedő terek szélességének kiválasztásában segíti a tervezőt.
Most a „doboz” (keret) alja a padló, oldalai a falak, teteje a mennyezet, amit mindenki csak „plafon”-nak szólít!

Kis kitérő:
/ Különben Te tudtad, hogy a mennyezet szavunk a régebbi? A XV. század óta használjuk ebben a jelentésben, mert korábban valószínűleg az ágy felső kárpitját, a baldachinját nevezték el így. A menny szó, meg finnugor eredetű szó; a mennyezet ennek a szónak a későbbi származéka lehet. A mennyezet további elnevezései még a födém, pad, plafon. A pad, a padlás szó korai használatára utal, a födém már egy nyelvújítási szó, a plafon pedig a polgári lakáskultúra révén terjedt el! /

Ez az ábra az emberi csoportok térben való helyszükségletét mutatja, a közlekedő és várakozó terek nagyságára adnak iránymutatást:

  • összepréselődve állunk sorba a postán,
  • lazábban várunk a sorunkra a fogorvosnál,
  • a pályaudvaron meg a csomagjaink növelik távolságunkat a másik embertől.

Utolsó ábrán az ember napi és szokványos életképét idézem fel:

  • cipeli a táskáját,
  • bemegy a plázába és bevásárol,
  • egyéb csomagot visz (csokrot, kosarat, tortadobozt),
  • vagy csak esik az eső, és kénytelen esernyőt nyitni.

Ismétlés: az építészeti tervezés mindig az emberi test méreteit veszi alapul, mert a helyiségek méreteit mindig az emberhez kell igazítani!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .