Élhető otthon

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Friss ötletet várunk, elakadtunk!

Pali Párjával a Heves-megyei borvidék egyik déli lejtőjén találta meg első közös otthonukat egy nyaraló formájában. A bővítés/átalakítás során az általam élhetőnek tartott és szerkezetileg is kialakítható térképzés Paliék által összeállított Tervezési program mentén született, és igyekeztem minden igényüket a tervbe foglalni, bár néhány extra kívánságot bizony megkérdőjeleztem!

Az átváltozás tervezését az épülettömeg értelmes növelésével és homlokzatképzéssel kezdtem:

A térszervezésnél külön kezeltem a meglévő épületrészt világos szürke falakkal, és külön a bővítést, ahol sötétszürkék a falak.

A bővítés alaprajzi alakja nem egy szabályos téglalapra hasonlít, pedig Paliék ezt kérték. Én inkább egy összetett mértani síkidomra hasonlítom az új épületalaprajzot, ami ebben a formában sem lépi túl a bruttó beépített alapterületet, mivel mindössze 56,8 m².

A belső térszervezés kiindulópontja a mindhárom szintet összekötő belső lépcső(ház), melyet az új épületrészbe telepítettem és az északi határolófal mentén, hosszában helyeztem el.


A pince padlósíkját és belmagasságát megtartottam, az új pincerész födéme lehet valamilyen gerendás födém. A pince új helyisége átszellőztethető, a bejárati terasz alatt nyitnék ezért egy új ablakot! A pince ebben a formában kívülről nem elérhető, de a lépcsőházi ablak ajtóra változhat, és külső lépcsővel működhet itt is a kertkapcsolat.

A földszinten az épület bejáratát áttettem a délnyugati oldalra, így az eredeti helyiség keskeny „csőszerűsége” némileg javult. A kert felé nyitott keskeny ablak fényt hoz be, a helyiség ábrázolt bútorozása a kabátok/cipők elhelyezését biztosítja.

Innen elérhető a vendég WC.

Az előszobából nyílik a konyha-étkező. L alakú konyhapult fér ide, és a korábbi teraszra vezető nyílás feltárja a nappali terét. A földszinti, káddal ellátott fürdőszoba igényét picit túlzónak érzem, illetve a mosás talán a hálók szintjén hasznosabb lenne, mivel ott keletkezik a szennyes ruha.

A pincéből felvezető lépcsőt ezen a szinten ajtóval lezártam, a kicsi „előtérből” nyílik a fürdő.

A tetőtérbe vezető lépcső a nappaliból érhető el.

A meglévő kéménytestet próbáltam felhasználni a kandallóhoz, mely a nappali sarkában van, a teraszról, a nyíló erkélyajtón viszonylag rövid útvonalon táplálható a kandalló vagy egy cserépkályha.

A teljes földszint burkolatát hidegpadlóként ábrázoltam, mert az intenzív kerthasználat és a kutyák jelenléte szerintem indokolja a könnyebb takaríthatóságot!

A földszint mentén a déli irányban ábrázoltam a több funkciós teraszt. Az épület hosszával párhuzamosan telepítenék faanyagú pergolát (árnyékolót), és növényzetet is futtatnék rá. A terasz az utca felől előlépcsővel a bejáratot egyértelműen mutatja.

A homlokzati sík beljebb húzása részben takarja az étkezésre alkalmas terasz területét. A kertbe, a hátra felé lépcsőn jutunk le a teraszról.

A bejárati terasz lábakon állhat, alatta elférhet a tűzifa, és ugye itt van a pinceszint új ablaka is!

A tetőtér, az oldalhatár menti homlokzatának tengelyében kapott egy oromfalas kiemelést, erre a lépcső szabad használata miatt van szükség. A tető hajlásszögét 45 fokkal terveztem, és némi térdfal-kialakítást is hasznosnak tartok azért, hogy a tetőtéri szobák bútorozhatóvá/könnyebben használhatóvá váljanak.

A hálószobákra franciaerkélyt tennék, külső, kiesést gátló korláttal. A szülői hálóra kétszárnyú, a gyerekszobára egyszárnyú ajtót rajzoltam, ezeken elegendő fény jut a szobákba, így nem szükséges síkban fekvő tetőablakokat beépíteni.

A fürdőszoba tudná fogadni a mosógépet, és ha a kondenzációs gázkazán ide kerülne, gyakorlatilag egyszerű és a lehető legrövidebb szerelt-kémény szúrná át a tetőt!

Ha a gázkazán a pincébe kerül, akkor a 25 cm vastag lépcsőt tartó/határoló fal mentén kell letelepíteni, de így jóval költségesebb a készülék kéményének a kiépítése a tető fölé kivezetve.

A gyerekszobában sajnos a kandalló kéménye térben áll, ha megtartják ezt a meglévő kéményt, de járható szekrény megépítésével nem lesz a szoba hangsúlyos eleme.

Bíztam abban, hogy az általam felvázolt átalakítási és bővítési lehetőség még ha kompromisszumok árán is, de biztosítja a fiatal Pár számára az ideális lakótér kialakítását. Pali telefonon máris jelezte nagyon elégedettek a munkámmal és megfogadják tanácsaim többségét! 🙂

Így mindkét fél elégedett: a Megrendelő és a Térképző is! 🙂 🙂 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .