Elszámolás vagy leszámolás?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Ki kell fizetned a Kivitelezőt!


Ha a kivitelezés készen van, vagyis otthonod elkészült, ki kell fizetned a Kivitelezőt! Van megállapodásotok, rögzített határidővel és rögzített árral. De az ár, melyet a Kivitelező kér Tőled, magasabb, mint amire pacsit adtatok?!


Mi történhetett?
A Kiviteleződ azt mondja, azért magasabb az ár, mert több munkát végzett, mint amiben megállapodtatok.
 
Lehet ez? Igen, lehetséges! Kiviteleződ olyan bűvös kifejezéseket használ, mint többletmunka és pótmunka!
 
Többletmunkáról akkor beszélhetünk,
ha a tervekben szerepelt az elvégzendő munkanem, de árajánlat szinten a kidolgozottsága nem volt megfelelően, aprólékosan részletezett. Például bontások, átalakítások alkalmával a szerkezeti feltárások olyan építési hibákra, hiányosságra derítenek fényt, amiket javítani szükséges a szerkezet és a Te érdekedben.
 
Pótmunkát akkor emlegetjük,
ha utólag megrendelt munkáról van szó. Vagyis az eredeti tervben ez a munkanem nem szerepelt, vagy nem a tényleges, elvégzett mennyiséggel szerepelt. Ez egyszerű: pl. felfalaztak egy adott helyiséget, este megnéztétek, és szűknek találtátok a helyiséget, és kértétek, a falat vigyék arrébb x cm-rel. A fal terv szerint ugyan elkészült, de Te meg elbontattad, és újra építtetted azt.


Hogyan készülj fel minderre? Irányozz elő ezen esetekre egy bizonyos költségkeretet magadnak. Ezt mi úgy nevezzük: tartalékkeret. A kiviteli költség 3-10 %-ában gondolkodj!
 
Hidd el, a legjobb terveknél, a legjobb kivitelezésnél is előfordul ilyen költség, ezért kell kalkulálnod vele! 😉
 
Mivel a Te zsebedre megy a játék, a legjobb, ha tételes elszámolásban állapodtok meg, függetlenül attól, hogy nyilván nagyságrendileg is egyértelmű mennyibe kerül a kivitelezés számodra. Ez értelemszerűen azt jelenti, a tervben és az árajánlatban szereplő mennyiségeket a helyszínen, a megvalósulást követően, méréssel is ellenőrzitek, mindig a készültségi foknak megfelelően. Így a kivitelezési szakaszokban „kisebb” részszámlákat egyenlítesz ki, ezzel is lehetőséged van a dolgok mögé látni picit! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .