Tűzifa-karácsonyfa

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Tűzifa


Mikor a felsőoktatásba jártam, volt egy tantárgyam: Építőanyagok és termékek Különösebben nem rajongtam érte, Somogyi Tanár úr is tudta ezt… Kollokválnom kellett e tárgyból, és az Építőfa fogalmát és jelentőségét húztam.


Az még ment, hogy van szerkezete, felépítése. Vannak fajtái…Fatörzsek alaki és felépítési hibái…, de a kémiai összetételig már szerencsémre nem jutottunk el, mert a tűzifáról kezdtem el beszélni, ami ugye nem volt része a tananyagnak.
 
Tapasztalatom igen kevés volt, mégis, mivel apró gyermekkoromban láttam hogyan használjuk, tudtam mesélni.
 
„Tűzifa szót hosszú ű-vel írjuk! (főnév) Az a fa a tűzifa, amit elégetésre szánunk…Fajtái: csertölgy, bükk, gyertyán, tölgy, akác… vagyis a keményfák számítanak minőségi tűzifának. Valódi minőségüket szárazságuk mutatja, vagyis akkor jó a fa, ha a nedvességtartalmuk 10-15 %-os…bla-bla-bla…”


Mindez tegnap eszembe jutott, amikor a Deák-téren beléptem az 5000 db vágott rönkből épített tűzifa-karácsonyfa belsejébe. A 11 méter magas, és 4 m széles kúp-formájú karácsonyfa belseje látogatható, kb. 5-8 ember fér el itt állva, vagy rönkökre ülve akár 10-15 is. Bent egy tábla olvasható magyar és angol nyelven, az Alkotásról.
 
Meg az is eszembe jutott, az építészet milyen sokoldalú, egyszerű anyagokból is lehetséges valódi esztétikai élményt építeni, nyújtani. Erre segít rá a külső megvilágítás, ami színátmenettel különböző fényhatásokkal játszik.
 
Meg az is, hogy álmomban sem gondoltam, hogy 2015 küszöbén lesznek itthon olyan Családok, akiknek otthonuk fűtése gondot okoz. Január 6-át követően kezdődik a fa bontása, az Építő: Design Terminal által, és rászorulóknak osztják szét tűzifaként valamennyi felhasznált alapanyagot, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül.


Visszatérve a szóbeli vizsgához: Hazánkban a fának, tüzelőanyagként történő energetikai használata mellett ma már számos érv áll:
– a fa kén kibocsátása nélkül ég el,
– a felhasználás közvetlen környezetében megtalálható,
– használatával csökkenhet a fosszilis nyersanyagoktól való függőség,
– bevételi forrás lehet az erdőgazdaságok számára…

2 hozzászólásto Tűzifa-karácsonyfa

  1. Szabolcs szerint:

    Érdekes dolog ez. Ha ‘környezettudatos’ ismerőseim meghallják a ‘tűzifa’ szót, akkor füstbe és koromba burkolózott falvakról, erdőírtásról, fatolvajokról kezdenek beszélni. Ha azt mondom nekik, hogy ‘energiaültetvény’ vagy hogy ‘biomassza’ akkor elömlik az arcukon a boldogság.

    • a Térképző szerint:

      Ez olyasmi „vita” lehet, mint amikor az élő, vagyis valódi fenyők kivágásával vannak elfoglalva a mű-karácsonyfára szavazók! Pedig a „karácsonyfáinkat” erre a célra, ültetvényeken termelik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .