Építésügyi bírság

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Bírságot számolok


Ha hiszed, ha nem, ez is létező dolog, valós probléma! Vagyis, ha engedély nélkül építkezik az Építtető, nagy esélye van annak, hogy ez ki is derül! 🙁
 
Jelen esettanulmányban az történt, hogy az Építtető türelmetlen volt, és az engedély birtokában kezdett építkezni. Tehát volt engedélye! Csakhogy nem volt az engedély még jogerős!


Jogerő hiányában, ami 15 naptári napot jelent, elektronikus építési naplót sem tudtak nyitni. De elkezdtek építkezni. Egy épületrészt lebontottak, és az új épületrészt a födémig megépítették.
 
Ekkor – véletlenül – arra járt az Építésfelügyelet, és bírságot szabott ki… 🙁
 
Az építésügyi és építésfelügyeleti hatóság
– jogszerűtlen és/vagy
– szakszerűtlen
építési és/vagy bontási tevékenység esetében építésügyi bírsággal sújtja az Építtetőt!


A bírság mértékét számolják. Több tényező befolyásolja az összeget, melyet a bírság kiszabását követően kell az Államkincstár részére befizetni, erre 60 naptári nap áll rendelkezésre.
 
És felmerül azonnal egy másik költség is, hisz az újonnan megépített épületrészre fennmaradási engedélyt kell szerezni!
 
Visszatérve a bírságra, a mértékét úgy számolják, hogy az alapbírság és a számított építményérték készültségi foknak megfelelő százalékos értékét összeadják.
 
Az alapbírság 50 ezer Forinttól 300 ezer Forintig terjed, attól függően milyen környezetben, milyen engedély nélkül folyt az építkezés.
 
Az építményérték-et már korábban bemutattam. Tehát az építményértéket százalékban számolják, ez min. 20 %, max. 50 % közé esik, attól függően milyen engedély nélkül folyt a kivitelezés.
 
És még van egy szorzási művelet, mely az építményérték meghatározását segíti, mert van egy szorzószám, 0,1 és 1,0 közötti értékkel, ha az a bírságolandó épületrész, nincs még teljesen készen, mint a fenti példában.
Hisz itt elkészült az alapozás, és a felmenő falak, ugyanakkor a födém, a „tettenérés pillanatában” még hiányzott, tehát az építményérték maga csökkentett összeggel szerepel, mintha már teljesen kész lenne ezen épületrész.
 
Tanulság? Az engedély nélküli építkezés is az Építtető felelőssége, és az is pénztárcáig hatol…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .