Fonal-bolt helyén

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Fonal-bolt, fitnesz-terem, garázs, lakás?

Brigitta és Kálmán ebben a társasházban nőtt fel. A két testvér Családjáé volt ez a földszinti terület korábban is. Az elmúlt közel 50 évben különböző funkcióknak adott helyett, mindig az aktuális üzleti érdekekék mentén alakult, sokféle módon használták. Olyan időszak is adódott, amikor az egészet egyszerűen csak bérbe adták.

Így ez a terület volt már: varroda, fonal- és rövidáru bolt, fitnesz-terem, könyvelő iroda. A Szülők nyugdíjazása óta nem igazán foglalkoztak vele, korábban garázs, mára leginkább bútor- és lomraktárként tartják számon. Most új gondolat született: milyen módon lehetne ez egyterű, akár kiadható lakás?

Mert időközben a 4 lakásos társasház teljes egészét már a Család birtokolja. A Testvérpár is visszatért ide, a gyökerekhez, ki-ki a saját Családjával. Ez a helyzet érlelte ki azt a gondolatot, hogy a teljes épületet ideje rendbe szedniük. A meglévő lakások felújítása és a korszerűsítése mellett a funkció-bővítés is felmerült! 😉

Ez az alaprajz ajánlati tervem földszinti, kiadható önálló terület-részre, benne lakásfunkció kialakítására mutat egy megoldást. Az egyterűség, a tiszta átláthatóság és a nagyvonalúság – szavakkal fűszerezett megrendelői kívánságok mentén alakult ilyenné.

Alapterületében tudna több helyiséget a cca. 56 m², például hiányolhatod az önálló hálószobát, de Brigittáék nem szokványos, „cipőkanállal” elhelyezett sok funkciós, hagyományos lakásban gondolkodnak, ezt külön kihangsúlyozták.

  • A lakás bejáratát belső térből, a lépcsőházból alakítanám. Úgy gondolom, kukatárolónak luxus beltérben lennie, amúgy is kicsi már ez a helyiség, a kuka-edények a kiskapunál sorakoznak fel majd.
  • Az így létrejövő előtérből nyílásbontással, e terven még ajtón belépve jutunk a lakószobába. Itt több funkció kap helyett. A lépcsőházzal határos falra toltam az ülő-paddal kialakított étkezőt, mellette, a határolófal mentén húzódik a klasszikus TV-hifi elrendezésű polcozat.
  • Szemben, térbe állítva a sarok-kanapét látod. Mely ágyazható. A nappali zárófala tetszőlegesen bútorozható, nyitott/tömör felületekkel.
  • A korábbi tároló teherhordó falában nyílásbontással tártam fel a tágas konyhát. Hely akad itt élelmiszer tárolásra, főzésre, pult melletti étkezésre.
  • Ide került a mosás és szárítás funkció is.
  • A konyha azért nem U alakú, mert az ablak így akár kétszárnyú erkélyajtóként az intimebb kertkapcsolatot is biztosít(hat)ja. Szemben, a korábbi szekcionált kapu helyén üvegfalat ábrázoltam, de ezen az oldalon az utca felé teraszt a gyalogos közlekedés okán nem tudok kialakítani.
  • A fürdő inkább zuhanyzóvá zsugorodott, viszont egy jól bútoroható gardróbból érhető el.

A kéménytest alkalmas lesz e beltéri fürdőszoba mesterséges szellőzésének biztosítására, illetve valószínűleg még a kandalló is beköthető az egyik kürtőbe.

A funkcióváltás elvileg parkolószám növekményt indukál! A telken belül rendelkezésre áll az a terület, mely a személygépkocsik telken belüli tárolását lehetővé teszi. A jelenleg érvényes HÉSZ nem írja elő, az épületen belüli gépkocsi elhelyezést, szerencsénkre! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .