Harangszó a néma Barátoknál

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Majk, a kolostoregyüttes: Kamalduli Remeteség

Újabb egynapos minivakációmat Majkon tartottam. Korábban, a 80-évek végén jártam ott, évfolyam-kirándulás keretében. Múlt szerdán Örömmel láttam/éltem meg a pozitív változást!

A vértesi erdőségben található a műemlék. A Kamalduli Rend a középkori Itáliából származik, némi legendával körüllengve. A majki Remeték hallgatási fogadalomban éltek, ők voltak a néma Barátok. A borotvált fejű, fehér ruhás, évente 2 alkalommal, összesen 6 napon át megszólalható szerzeteseket galánthai Esterházy József telepítette 1733. júliusában Majkpusztára, egy halastó partjára megépített Foresteriába, és a templom körüli cellaházakba. Közel 50 éven át működött a rend, amit II.József 1782-ben feloszlatott.

Az épületegyüttest osztrák építész, Franz Anton Pilgram tervezte. A kivitelezés több szakaszban valósult meg, ami nemesi családok, valamint főpapi személyek támogatásával jöhetett létre.

A közösség mindennapi tevékenységeihez kapcsolódó funkciók és a vendégház az U alakú, emeletes épületben a Foresteriában kaptak helyet. Látogatóként ide érkezel sétád elején, pedig valójában ez a kivitelezés második ütemében épült, 1750 körül.

Magányosan, vagy idegenvezetővel látogatható a díszes ebédlő (refektórium), a korabeli konyhát, sütőházat, asztalosműhelyt, gyógyszertárat is itt találod, illetve az épületrész vadászkastélyi mivoltába is betekinthetsz az emeleten.

A kastély mögött, a falakkal körülvett klauzúra területén állnak a templom köré épült cellaházak, kisméretű saját kertecskéikkel. 3 cellaház már látogatható, korhű berendezéssel utalnak az egykori szerzetesek életére, egyedi témák szerint. A közeljövőben tervezik néhány cellaház kulcsosházzá történő átalakítását is. A házikók oromzati homlokzatán az épület létrejöttéhez adakozó család címere látható. Belül kb. egyforma elrendezéssel lakószoba, műhely, kamra és apró kápolna létesült a középfolyósóról/közlekedőről nyílóan.

A klauzúra közepén, az egyhajós, oldaltornyos templom (Nepomuki Szent János-templom) nagy része elpusztult, csupán a torony áll, így az látogatható! És a templom alatti kripta is, itt a holografikus vetítés síri csöndben folyik.

A templomtoronyba lépcsőn jutsz fel. Létrán nem szabad(na)!

Ez csodás kilátópont!, felfelé haladva a szerzetesi lelkiségről olvashatsz hosszasan. Ha feljutsz, lehetőséged lesz az eredetihez hasonló harangot is megkongatni, ráadásul a pontos időtől függetlenül! , akár többször is! 😉

Élj a lehetőséggel! Fedezd fel a Remeteséget!, hisz rengeteg látnivaló/olvasnivaló van itt még:

  • malom
  • halastó
  • Celli Szűz Mária-kápolna
  • grottakápolna
  • angolkert (eredetileg a remeteségi gyümölcsös)
  • majki kút és némileg feltárt alagútrendszere
  • 13-as cellaház grófnőjének (Károlyi Margit) kitelepítés utáni élete
  • II. Rákóczi Ferenc kamalduliakkal való kapcsolata
  • 1758. évi pénztárkönyv ódon lapjai…

nem is sorolom tovább.

Természetesen, az interneten is kutakodhatsz, az önálló honlapot is meglátogathatod Majki Remeteség címen. 😉 De hidd el, ez is élőben az igazi!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .