Kifestőkönyv

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Homlokzati színterv

Imre egy alföldi kisváros belvárosban vásárolt egy sarokházat. Az ingatlanvásárlást követően derült ki számára, hogy az elhanyagolt állapotú épület felújítása az ú.n. Településképi bejelentési eljárás lefolytatása után végezhető el!

Imre egyetlen jó dolgot talált az ügyben, rajtam kívül!!! 🙂 (bocs!) , azt, hogy az eljárás maga díj- és illetékmentes volt. De bizony rengeteg időbe került az ‘intézés’.

Az eljárás szükségességére az utcabeliek hívták fel Imre figyelmét, aki az illetékes Polgármesteri Hivatalban érdeklődött az eljárás valódi formájáról és menetéről.

Tehát, általánosan érvényes hazánkban, hogy a település Önkormányzata helyi, azaz saját településképi rendeletet alkot, melyben meghatározta a bejelentési eljárás részletes szabályait. Vagyis kiköti, milyen esetben ragaszkodik egy elsődleges megmérettetéshez.

Gyakran az alábbi esetekben szükséges a bejelentés:

 • rendeltetésmód változás,
 • klímaberendezés külső homlokzatra szerelése,
 • épület utólagos hőszigetelése,
 • homlokzat színezése,
 • homlokzati nyílászáró cseréje,
 • előtető építése,
 • üzletportál felújítása,
 • üvegmatrica felhelyezése,
 • vendéglátó terasz elhelyezése,
 • reklám, reklámhordozó, valamint reklámtartó-berendezés homlokzatra szerelése,
 • beépítetlen telkek átmeneti hasznosítása,
 • egyéb információs elemek, cégér, cégtábla, cégfelirat kihelyezése

A mi ügyünk a homlokzat színezésre koncentrálódott.

Sajnos nem úsztuk meg a homlokzat helyszíni részletes felmérését, mert a tervtárban semmilyen korábbi tervállományt nem találtunk. 🙁 Imre lelkesen még a felmérésben is segített.

Nekem csupán az Arculati kézikönyv Városmagra vonatkozó előírásait kellett megismernem, az ajánlott színekből Imre választott. Majd pepecs munkával megrajzoltam a két utcai homlokzatot. És a színtervet elkészítettem.

A bejelentés beadását követően, egy, a Hivatal által kitűzött naptári napon, a helyszínen kellett prezentálni a választott színt, + másik 2 színárnyalat kíséretében az épületfalon minimum 40 x 40 cm méretben színenként!

Ezt a festésmintát aznap valamikor Városfejlesztési osztály Elődaó-asszonya megtekintette, telefonon ígérte, hamarosan döntés születik.

A településképi bejelentési eljárás kérelem benyújtását követően véleményezik a tervdokumentációt, és ez alapján a Polgármester – a bejelentés kézhezvételétől számított 15 napon belül –  az alábbiak szerint dönthet:

 • kikötéssel vagy a nélkül tudomásul veszi a bejelentett építési tevékenységet és megküldi erről az igazolást (határozat),
 • megtiltja, amennyiben a bejelentés és mellékleteinek a tartalma nem egyezik a jogszabályban meghatározottakkal, vagy az építési tevékenység nem illeszkedik a településképbe, mert nem felel meg a településképi előírásoknak, és figyelmezteti a bejelentőt a tevékenység bejelentés nélküli elkezdésének és folytatásának jogkövetkezményeire,
 • megszünteti az eljárást, ha a kérelem és melléklete nem felel meg a meghatározott követelményeknek, vagy ha az eljárás okafogyottá válik.

Esetünkben kikötés nélkül, megfelelőnek találták az Imre által választott, az épületfalán „élőben” is megjelenő színt! (Természetesen ezt a homlokzatfesték-színt a gyártói kóddal adtuk meg, mely bármikor visszakereshető, mivel a tervi, illetve a papírra nyomtatott szín a valóságtól eltérő!)

A kivitelezés, vagyis a felújítás megtörtént, ma már új ‘színben fest’ a sarokház! 😉

2 hozzászólásto Kifestőkönyv

 1. kritizator szerint:

  Na, nálunk is próbálkoztak az utcaképhez való igazodással. Jól el is hajtottam őket, azzal, hogy a szomszédban és szemben lévő kb. 20 ház között mutassanak 2 azonosat és akkor olyan lesz a mienk is. Arról nem beszélve, amelyik 2-3 meg nagyjából egyforma volt, azok kapuszínesek voltak, ami meg tiltott.

  • a Térképző szerint:

   Kedves Kritizator!
   Azt gondolom, sok esetben indokolt lehet a bejegyzésben is körvonalazott homlokzati szín egyeztetése!
   Másrészről igen, úgy látom magam is, sajnos, vannak igénytelen/rossz példák, melyek az utcaképet „bántóan” befolyásolják. Ezek megszüntetése ellen a település Polgármestere tehet, ha erre alkottak helyi jogszabályt/rendeletet.
   Viszont ilyen jellegű kötelezéssel még nem találkoztam munkám során.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .