Helyiség-csoportok és helyiség-lista

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, ha megengeded!

E heti okosság: lakótér helyiség-csoportjai

Az épület- és lakástervezés alapja a megfelelő tájolás és a helyiség-csoportok egymáshoz való viszonyának optimalizálása.
Az Ember életvitelét – ezen belül az otthoni, lakáson belüli életvitelét – én is úgy képzelem el, mint egy működő üzemet, gyárat, ahol különböző műveletek és különböző munkálatok folynak egymás mellett, vagy egymás után, az Ember, a lakó érdekében. Ezen műveletek és folyamatok végzéséhez a lakást 3 fő egységre szokás bontani:

  • gazdasági és kiszolgáló rész;
  • tevékenység/alkotás, azaz nappali életvitel rész;
  • pihenés/regenerálódás és tisztálkodás rész.

 

1. Gazdasági rész a lakásban élők és a lakás működéséhez szükséges terek összessége. Ide tartozik:
előszoba, lépcső, kamra, wc, garázs, tároló, közlekedő, gépészeti helyiség, mosókonyha, konyha…


2. Tevékenység és alkotás terét a lakószoba kifejezés jellemzi jól, ez tulajdonképpen a lakás nappalija, ahol TV-t lehet nézni, zenét lehet hallgatni és/vagy csinálni, olvasni, együtt lenni a többi családtaggal, ismerőssel, itt folyik a közösségi élet is. Ide sorolom az alábbiakat:
(konyha), étkező, nappali, hobbiszoba, dolgozószoba…


3. Hálócsoportnak nevezem a pihenés tereit. Ez a lakás legintimebb része, az én fejemben szeparált egységet alkot, itt van(nak) a háló(k), fürdő(k), intim közlekedő(k). De itt kap helyet a gardrób is…

Tehát ideális esetben ezen helyiségcsoportok alkotják a lakás vázát, általános arányként irányadó területeik:

  • gazdasági rész az alapterület 25-30 %-a;
  • lakószoba rész az alapterület 25-30%-a;
  • hálócsoport rész az alapterület 50-60%-a.

Helyiség-lista

Ha építkezni fogsz, és alaprajzi kialakításban gondolkodsz Te magad is, azaz alaprajzot rajzolgatsz, a helyiség-listádon szereplő helyiségeket próbáld beilleszteni a fenti 3 fő helyiség-csoportba. Rajzolj magadnak az enyémhez hasonló ábrát, és írd a halmazokba a helyiségeid nevét. Ha majdnem minden a helyére került, akkor már jó úton jársz.

De ez még nem elég, mert a tájolásra is oda kell figyelned!
Az égtájakat csöpp-korod óta ismered, nekem Nagymamám tanítgatta, talán Te is ezzel a mondókával tanultad:


Előttem van Észak,
Hátam mögött Dél,
Balra a Nap Nyugszik,
Jobbra pedig Kél!… 🙂


Rendben, ezt nem magyarázom, de fordulj Te is helyes irányba!
A lakás „tájolásilag” legértékesebb része a napos oldala! Igen, ezért tesszük oda a lakószoba funkciót. A Nap kelésének irányába pozicionáljuk a hálószobát, hogy a hasadra süssön majd! Az északi, északnyugati, „hűvös” oldal a gazdasági rész oldala. Hazánkban a jellemző szélirány észak-nyugati, és csapadékot is ebből az irányból kapjuk többnyire, zöld nyilakkal szimbolizáltam hatásuk irányát.
No, ez az ideális eset volt. Nem mindig tervezhető így egy lakás, de nagyon jó iránymutató a tervezés kezdő lépéseihez, a vállalható kompromisszumok behatárolásához.

Ábrám akkor is hasznodra válik, amikor ideális otthonod helyét még csak keresed! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .