Hol épül olaszlépcső?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Olaszlépcső


Gondolhatjuk, hogy pl. Olaszországban! 🙂 Ott is, meg nálunk is! 😉

 


Akkor tisztázzuk, mi is az, hogy olaszlépcső?
 
Az OTÉK tisztában van ezzel, mert azt mondja, olaszlépcső az a lépcső:
* ahol a belépő szélessége kiegészül egy lépéstávolság egész számú többszörösével, azaz „2m+sz = 60..64 cm + n x 60..64 cm”. *
 
Bővebben is ír róla:
Olaszlépcső – ma már – szabadban és épületben is létesíthető. Korábban csak szabadban épülhetett, elsősorban kertekben, parkokban! Az olaszlépcsőként épített lépcsőkarban lépcsőkari pihenő közbeiktatására nincsen szükség, hiszen az egész lépcső szerkesztése az emberi lépéstávolság alapján történik.

 


Az olaszlépcső járóvonalán maximum 8%-os hosszirányú lejtést is enged a szabályozás. Vagyis egy lejtőhöz, rámpához igazítja a járóvonalon történő haladást, hisz gyalogos közlekedés esetén kell biztosítani a max. 8 % -os lejtést.
 
Tehát olaszlépcsővel találkozhatsz a köztereken, parkokban, és nem csak Olaszországban, ahol a kerteknek is nagy kultúrája van. Ha teheted, egyszer látogass el Tivoliba, a kertek városába! 🙂
 
Épületben és építményben pedig bevásárló-központokban, múzeumokban, kiállító terekben, vagyis elsősorban közösségi terekben alkalmaznak olaszlépcsőt.

2 hozzászólásto Hol épül olaszlépcső?

 1. Zsofia szerint:

  Kedves szerző!

  Remek a cikk.
  De nem teljesen egyertelmu az abra es a keplet viszonya, mert a kepen a normal sz- t abrazolja sz-kent…a keplet viszont a nagy romai lepcsos sz-t tekinti sz- nek …. jo latom?

  • a Térképző szerint:

   Kedves Zsófia!
   Köszönöm észrevételét!
   A belépés szélessége az sz. Olaszlépcsőnél ez a szélesség az ‘eredeti’ sz többszöröse, vagyis n x sz.
   Ahol az n egész szám, minden esetben.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .