Tájolás a kilátás felé

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti átváltozás: Kilátásra nézve

 


Róberték 1980-ban építkeztek. Akkor, 4 év alatt készült el a családi házuk, amire ráfér egy alapos felújítás. Ráadásul, a házat most, saját fiukkal cserélik majd el, azaz Robi már új családjával költözik ide, a Szülők – immár nyugdíjasként – Robiék lakásába költöznek. Lakóteret cserélnek!


A családi ház alaprajzát megkaptam, és annyi instrukciót, hogy a helyiségek elrendezését szeretnék megtartani, mert az elsődleges szempont számukra a dél-nyugati irányban feltáruló kilátás, nem pedig az épület tájolása.


Tulajdonképpen alig változtattam, bár az új igények mentén létrejöttek új helyiségek is:


 
1. A bejáratot és a WC helyiséget apró átformálással a helyén tartottam. Az ok annyi, hogy az előtérbe lépve legyen lehetőség klasszikus előszobafal elhelyezésére.
 
2. A nappali tér és a konyha-étkező is az eredeti helyén maradt, bár a konyha-étkező mérete csökkent. És a korábbi, előtérből ide vezető ajtót nyílásra cseréltem, mert a nyitott nappali mellett ennek az ajtónak igazán értelme sincs.
 
3. A konyha méretbeli csökkentése adott területet a kamra és a belső háztartási helyiség számára. Utóbbiba kerül a fali gázkészülék, szellőzés csak mesterséges lehet, pl. a tető fölé vezetve.
 
4. A fürdő területe is némileg csökkent, de elég jól felszerelt, a korábbi sarokkádat hagyományos alakú váltja.
 
5. A két, azonos méretű háló is a helyén maradt, most gyerekszobák lesznek, de a régen oly divatos „saroklecsapást” megszüntettem, mert belső közlekedő szélessége nem indokolja ezt a helytakarékos megoldást.
 
6. A korábbi iroda szülői hálóvá változott, a teraszra vezető ajtót csupán a bútorozhatóság miatt szüntettük meg.
 
A kívül-belül megújuló, 103 m²-nyi hasznos alapterületű lakás 4 fő részére készül. A belső közlekedő terét alapterületileg, szívem szerint, még csökkenteném, de a keresztirányú főfalas rendszer és a szobák feltárása nem kedvez ennek a gondolatnak. 🙁

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .