Varázslatos lépcsők

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Csigalépcső


Még mindig lépcsőzünk, hogy izmosodjunk! 😉 Létezik a majdnem mindenki kedvence, a csigalépcső!
Nagyon régen még az OTÉK is elismerte létezését, újabban már nem szerepel benne, csupán arra utal, hogy:
A közhasználatú építményben az akadálymentes használatú lépcsőkart úgy kell tervezni és megvalósítani, hogy az egyenes vonalú legyen..., azaz a csigavonal kizárva!

 


Akkor most nincs csigalépcső? De van!
Csak elsősorban lakáson belüli használatban terjed(t) el.
Mutatósnak mutatós, de ha jól belegondolsz leginkább szükség-megoldásként látod viszont általában! lakáson belül, hisz szépsége mellett a helytakarékosságot említik leginkább pozitívumaként.
 
Azért tud helytakarékos lenni, mert az OTÉK megengedi, hogy lakáson belüli lépcső esetén 0,80 m-es szélességű szabad lépcsőkarral is megépíthető egy ilyen lépcső.
Vagyis szerkesztését tekintve, leszúrsz egy körzőt, és cca. 90 cm sugarú kört rajzolva (van középen tartóoszlop, a szélén meg korlát, erre használtam fel még +10 cm-ert!) egy 1,8 m oldalhosszúságú négyzetbe belefér az r² x π = 2,54 m² alapterületű csigalépcső.
 
Ha ilyen pici méretben gondolkodunk, szívem szerint megengedhető lépcsőnek nevezném! Mert a helytakarékosság úgy is hasznára válik a csigalépcsőnek, hogy a fellépések magasságát az OTÉK által megengedett 20 cm -re emelik:
 
„A lakáson vagy üdülőegységen belüli, továbbá az időszakos használatú építményszint (pl. tetőtér), vagy üzemi berendezés megközelítésére szolgáló lépcső fokmagassága legfeljebb 20 cm lehet.”
 
Innentől minden lesz ez a lépcső, csak ugye kényelmes nem lesz, hiába teljesül a 2+sz szabály! Azt meg említenem sem kell, hogy bútorszállításnál sem ez az ideális szintkülönbség áthidaló, de elég ha csak arra gondolsz, a karon ülő gyermekeddel, vagy egy kosár szennyes-ruhával vágsz neki a feladatnak!
 
Emlékezz, hisz jártál már templom- vagy kilátó-toronyban ilyen lépcsőn, akkor még a táskád, a fényképező géped és az esőkabátod is csak akadályozott a használatban!
Javaslataim:
 
– Ha csigalépcsőt kedveled, add meg a módját, törekedj, hogy ne csak látványt gazdagítsa, hanem a használatot is segítse, vagyis növeld befoglaló méretét. Illusztrációként Vatikáni Múzeum lépcsőjét használom, ami bizony kényelmes és impozáns, kipróbáltam! 🙂

– Ha van rá mód, a csigalépcső ne kizárólagos összeköttetést jelentsen két lakószint között, hanem éke, dísze legyen az adott lakótérnek,

és a két szint között épüljön egy elsődleges, teljesen szokványos lépcső(ház) is!

Kép forrása: https://hu.pinterest.com/pin/384424518165165981/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .