Hurrá, újabb jogszabályváltozások!

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Változás = Fejlődés


Az építési jogszabályok nem nyugszanak. Alig telt el két hét az „idénből”, holnaptól, január 16-ától ismét változások és módosítások lépnek hatályba.

 


A médiában Te is találkozhattál a Magyar Mérnöki Kamara Elnökségének állásfoglalásáról, ami az egyszerű bejelentés kérdéskörét minősíti:


http://www.mmk.hu/tudastar/hirek/allasfoglalas-lakoepulet-epitese
 
A Magyar Építész Kamara Elnöksége némileg frissebb volt, hisz már 8-án Közleményében szakmai segítséget ajánlott a jogalkotó(k)nak:
 
http://www.mek.hu/index.php?link=A_Magyar_Epitesz_Kamara_elnoksegenek_kozlemenye_20160108

 


Nem tisztem megítélni, számít-e valahol, valamit e két állásfoglalás, mindenesetre ismét jogszabályok böngészésébe kell fognom, ahelyett, hogy a tervezéssel foglalkoznék.
 
Gyakorlatilag minden változik.
 
Még az építészek bibliája: az OTÉK is.
 
Ha bizakodó üzemmódba kapcsolom magam, azt mondom: a változás fejlődést jelent. Remélhetőleg, ez nem csupán a szakma Képviselőire vonatkoztatva, hanem a Megrendelőkre is igaz lesz. A fejlődés!
 
Az bizonyos, a változás nem könnyű. És nem lesz könnyű. Főleg az átmeneti időszakban, és nyilván nem mindenki számára hat igazságosnak.
 
A legtöbb Építtető, az egyszerű bejelentésnek örül. Mi Építészek, már nem annyira.
 
Ha végiggondolod az építkezések menetét, és követed bejegyzéseim, bízom benne, Te is erre a következtetésre jutsz, és megérted, Te, mint Építtető, igen nehéz helyzetbe kerültél.
Aki segíthet Neked, az a Térképző!
 
Mára ennyi, mert rengeteg módosított és új hatályos jogszabályt kell megismernem! 😉
Ízelítőül:

– Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény
– Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet
– Az építőipari kivitelezői tevékenységről szóló 191/2009. (IX.15.) Korm. rendelet
– 245/2006. (XII. 5.) Korm. rendelet az építésügyi bírság megállapításának részletes szabályairól
– 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról
– A lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről és egyes építésügyi tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 456/2015. (XII. 29.) számú Korm. rendelet
– 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet a lakáscélú állami támogatásokról
– 134/2009. (VI. 23.) Korm. rendelet a fiatalok, valamint a többgyermekes családok lakáscélú kölcsöneinek állami támogatásáról
– 256/2011. (XII. 6.) Korm. rendelet a lakásépítési támogatásról
– 341/2011. (XII. 29.) Korm. rendelet az otthonteremtési kamattámogatásról

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .