Huzamos tartózkodás terei

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, ha megengeded!

Lakás intim területe

Korábbi blogbejegyzésben már mutattam e lakás-átváltozás egy részét, itt:

Ma, példaként használom a lakás másik, jelentős alapterülettel bíró részét, mely a huzamos tartózkodásra szolgál.

OTÉK szerint:

Huzamos tartózkodásra szolgáló helyiség: olyan helyiség, amelynek a használata folyamatosan négy óra időtartamot meghaladó, vagy amelynél a használatok közötti szünet időtartama a négy órát nem éri el, lakás esetén a nappali vagy nem nappali tartózkodásra szolgáló szoba, étkező.

A lakás intim területe a hálóblokk, azaz a nem (csak) nappali tartózkodásra szolgáló szobák együttese.

Jelen példán ez 3 szobát jelent. Eredeti felállásban:

  • szülői hálót, valamint
  • két gyerekszobát.

Andrea esetében némileg változik a szobák funkciója, azaz a szülői háló mellé szükséges egy dogozó/hobby-szoba, illetve egy vendégszoba.

Ismét az OTÉK-ot idézem: „A helyiségek, terek méreteit, kapcsolatait, határoló építményszerkezeteit, beépített vezetékrendszereit, berendezéseit a rendeltetésüknek megfelelően kell tervezni és megvalósítani.” Tehát, a kívánt rendeltetésüknek megfelelően igyekszem a bútorozásukat kialakítani.

Alaprajzra rátekintve riasztóan hat a 2,20-2,25 m szobaszélesség. Ez eléggé „karcsú” méret, de a jó öreg OTÉK ezt még épp lehetővé teszi: „a huzamos tartózkodás céljára szolgáló helyiség szabad mérete 2,00 m-nél kisebb nem lehet.

A bútorozásra három változatot ajánlok:

  • Szülői hálóban a fekvőhely elhelyezése és a ruhák tárolása a fő feladat. Külön kívánságként egy fésülködőasztalt is elhelyezek.
  • A középső szoba több funkcióval bír: itt lehet a hazavitt irodai/adminisztrációs munkát folytatni, itt kerülhet sor varrásra, vasalásra! És ide befér a futópad is!
  • A vendégszoba felszereltsége mindhárom bútorozásnál azonos: ruhásszekrény, ágy, kisasztal/szék…, mint valamiféle hotelszoba. De az ágy három (négy) változatban is elképzelhető: franciaágy, ágyazható kanapé, egyszemélyes heverő, illetve ez utóbbi akár emeletes ágy is lehet!

A példákon látod Te is, rengeteg lehetőség mutatkozik egy helyiség használatára. A funkciót mindig követi a forma, jelen estben a „forma”: maga a bútorozás. Vagyis, anélkül is átváltozhat egy lakásbelső, hogy drasztikusan falat bontunk, új falat építünk! Egy esztétikai „tuning” is csodákra képes:

  • belső nyílászárók felújítása, átfóliázása, cseréje;
  • új lakástextilek használata;
  • bútorok átrendezése, teljes cseréje;
  • fal- és mennyezetszínek megváltoztatása/tapétázás;
  • padlóburkolat cseréje…

Egyik Megrendelőm, e példa láttán említette a Home Staging-et, mint piaci lehetőséget! Tudod, annak az a célja, hogy az értékesíteni, vagy kiadni kívánt ingatlant olyan szuper formába hozzuk, hogy az új forma megragadja a potenciális Érdeklődők figyelmét, mert az így „felkészített lakás” rövid időn belül, piaci ár felett kelhet(ne) el… 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .