Kinek kell kreditpont?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Kinek kell???

 


Nem csak a felsőoktatás hallgatóinak! Annak is kell, aki szakmagyakorló. Így nekem is kell! Ezt a törvény mondja!
 
A törvény célja, hogy „az építésügyi szakmagyakorlási tevékenységek: pl.
– településtervező,
– településrendezési szakértő,
építészeti-műszaki tervező,
– építésügyi műszaki szakértő,
– beruházáslebonyolító,
építési műszaki ellenőr,
felelős műszaki vezető,
– energetikai tanúsító
kódex-jellegű szabályozásának megalkotásával,
– a fenti szakmagyakorlók és eljáró hatóságok adminisztrációs terheit csökkentse,
– a szakmagyakorlási tevékenység folytatásának feltételeit megkönnyítse,
– a jogbiztonságot és a fizetési morált megerősítse,
– az építési minőség megfelelő színvonalát biztosítsa,
-a jogkövető magatartást ösztönözze,
– a szabálytalanságok jogkövetkezményeit megállapítsa…”


Az építésügyi és az építésüggyel összefüggő szakmagyakorlási tevékenységekről szóló 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet tartalmazza az építésügyi szakmagyakorlási tevékenységek végzésének feltételeit.
 
Ez azt részletezi, hiába van mérnöki végzettséggel tervezői jogom, azon túl megszerzett + két jogosultságom, a szakmagyakorláshoz fizetős kamarai tagsággal kell rendelkeznem, továbbá kreditpontokat kell beszereznem. 20 darabot egy ciklusban.
 
Szakmagyakorlóként, az ötéves, egymást követő továbbképzési időszakok alatt köteles vagyok továbbképzéseket teljesíteni:
– kötelezőt,
– és választhatót.
 
A kötelező továbbképzés tematikáját jogosultsági szakterületenként a miniszter határozza meg, az ehhez kapcsolódó tananyagot az országos kamara dolgozza ki és a miniszter hagyja jóvá. Fizetek érte, és ennek fejében kétféle módot választhatok:
– internet alapú távoktatást választok, amely tesztvizsgával zárul, vagy
– hagyományos oktatási formában, iskolapadban, oktatáson veszek részt.
 
A kötelező továbbképzési kötelezettség teljesítésének elmulasztása a jogosultság szerinti tevékenység(ek) megtiltását vonja maga után mindaddig, amíg a szakmagyakorló a továbbképzési kötelezettségének nem tesz eleget, ezt legfeljebb egy évig halaszthatja.
 
A választható továbbképzést jobban szeretem, hisz én döntök arról, mi érdekel, miről hiányosak az ismereteim, mit szeretnék tanulni. Ezek között is van fizetős, meg ingyenes.


Az ingyenesek általában jobban rámennek a termékismertetésre, a gyakorlati tudás közvetítésére, hisz a Társaságok egyfajta reklámnak tekintik e képzéseket, mert ha megismerem a termékét, azt fogom biztonsággal betervezni, így növelem a piaci részesedésüket. Viszont pontok tekintetében ez a nehézkesebb, mert vannak, akik csak 0,5 pontot adnak.
 
Tegnap is gyűjteni voltam, csak szigeteltem, szigeteltem… ezért lett ez ma téma! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .