Konyha helyett főzőfülke

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti átváltozás, némi okossággal: Emeletráépítés


Lajos, egy zuglói társasház emeletráépítése által létrejött új, 58 m²-es lakását kapta Édesapjától. Egy-két bibi van a lakással, többek között az, hogy a Kivitelező vállalkozó lelépett és a lakás csupán szerkezetkész állapotú, így a lakást be kell fejezni, majd használatba vetetni.


A két szobával nincs mit tenni. Ellenben a fürdő és főzőfülke kialakítását bútorozás tekintetében érdemes átgondolni.
 
Lajos igénye:
– kád legyen a fürdőben, ne zuhanyzó;
– nagy álló, kombinált hűtőszekrény a konyhában, és
– kétmedencés legyen a konyhai mosogató.
 
Ajánlatom az alábbi:
Az a/ változatban a fenti kívánalmak teljesülnek. És a fürdőszobába még a mosógép is befér, a fali gázkazán alá.


Az b/ változatban a fenti kívánalmak részben teljesülnek, mert a konyhába egymedencés mosogatót tettem, de így idefér egy mosogatógép is.


Az általam javasolt, c/ változatban, a kádat zuhanyfülkére cserélném, a kondenzációs gázkazánt a mosógéppel együtt bútorba foglalnám. Így lenne némi hely takarítószer és takarítóeszköz tárolásra. És a helyiségben még a vasalás is elintézhető.
 
A főzőfülke sarkából lecsippentettem egy szekrénnyit, hogy az előtérbe érkezve minimális tárolóhely jusson kabátnak és cipőnek is.


A lakás valódi bibije az, hogy a konyhában, az épület tűzfalán, egy ablakot is létesítettek, hiszen a szomszédos ház tetőidoma nem ér fel idáig. Csakhogy ez szabálytalan, azaz be kell falazni. Így a konyha ablak nélküli főzőfülke marad.
És a lakásban még marad hiba, amin változtatni kell, hogy megfeleljen az OTÉK – lakásra vonatkozó – előírásainak, egyelőre lépésenként haladunk…
 
A lakóház másik gyöngyszeme, a lépcsőház, pontosabban a felfelé vezető lépcsőkar egyik fellépésének magassága, ami jócskán félresikerült. Vagyis a fellépések ritmusában hirtelen 5 cm-rel magasabbat kell lépnie az arra haladónak.


Amikor felfelé megy az ember, akkor észreveszi a figyelmeztető jelzést! 🙂
Lefelé haladva azonban nem! 🙁
A lakóház átalakítását valaki megtervezte, valaki a tervekből kivitelezte, és valaki a kivitelezést ellenőrizte…
és végül, ilyen jól sikerült… 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .