Zártsorú telepítés saroktelken

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Telepítés


Szabináék egy kisvárosban ingatlant vásároltak. Az ingatlan a város központjában található, zártsorúan beépített saroktelken.
A meglévő épületegyüttest bontásra ítélték.


A valódi fejtörést az elbontott épület helyére telepítendő új lakóépület megvalósítása okozta számukra, ezért kértek segítséget tőlem.
A telek mérete elég szűkös, durván 420 m².
Az övezeti besorolás alapján a telekterület 60 %-a beépíthető, ami nagyságrendileg 250 m² alapterület. Bruttó alapterület!
A Család szabadkézi vázlata szerint, egy ‘L’-alakú beépítést látunk:


Ha nagy vonalakban területet számolunk, akkor a Petőfi utcával párhuzamos rész traktusszélessége 7m-es fesztávolság figyelembe vételével + a falak vastagságával cca.8 m.
A telek mérete itt cca. 21 m. 8 x 21 = 168 m². Ehhez még hozzájön a Duna köz felé nyúló épületrész cca. 3,5 x 4,5 = 16 m². Földszint összesen: 184 m².
A lépcsőből látszik, két szint beépítésére gondoltak.
Tehát a következő szinten beépülhet ugyanez az alapterület, akkor bruttó 368 m²-es a családi ház.
 
Kérdésem: szükség van-e ekkora házra? Közelítő számítással ezt a négyzetméter adatot érdemes beszorozni átlagos bekerülési költséggel, minimum 200.000,- Ft + Áfa összeggel…
 
Persze lehet ebből kurtítani, ha a második szinten nem épül be a nappali tér feletti terület, és a garázs/gépkocsi beálló feletti rész sem:
 
Ez esetben, a Petőfi utcai épülettraktus cca. 13,5 m hosszú, 8 m széles alapterülettel 108 m²-t tesz ki a második szint bruttó alapterülete. Összesen bruttó 276 m²-es a családi ház.
 
Nézzük közelebbről a környezetet és a tájolást is:


A Petőfi utca felé a hosszabbik homlokzat északi, északkeleti. Az értékes homlokzatfelület, tájolás szerint, bizony a belső udvar felé néz, délre, délnyugatra. Ez tulajdonképpen jól jön, mert déli irányban a 264 és 263 helyrajzi számú telekingatlan házai mögötti terület kertterület. Azok Tulajdonosainak saját ingatlanjuk egy esetleges későbbi átalakításánál sem lesz módjuk a közös hátárvonalra ‘házat’ építeni.
 
Most nézzük a telepítést. Az első gondolat, miszerint a gépkocsi-tárolás kerüljön a még jelenleg álló ház elrendezésével megegyezően, a mostani áthajtó helyére, egy fontos problémát felvet számomra. A tájolást.
 
Mert ezzel a megoldással az értékes, napos, intim-kert felőli irányból elveszünk 7 m-t. Ha az utca felé tömören, azaz zártsorúan, tetővel fedetten jelenik meg ezen 7 m-res épületrész az megoldható, mert a szabályozási terv megjegyzi, hogy a zárt sort, helyenként meg lehet szakítani, de csupán 5 m széles épületközzel!


A bruttó beépített alapterületek korábban elemzett mértéke és tájolás fennálló problematikája, bennem egy rendhagyó elrendezést alakított ki:
 
Maradnék az ‘L’-alaknál. De egyetlen szinten. A gépkocsik helyét pedig a sarokház sarkára telepíteném, kétállásos garázsként. 😉
 
Fenti érveim nem győzték meg Szabináékat… 🙁
A zártsorú beépítésről itt is olvashatsz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .