Korlátozott beépítési lehetőség

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti átváltozás: Bővítés előtt


Tímeáék az ingatlanvásárlásukat a napokban intézték. A választott ház egy cca.600 m²-es telken áll. A bővítésről csak annyit tudnak, a telek 30 %-a beépíthető.
 
Csakhogy ez kevés információ!
 
Az ingatlan közvetlen közelében kőbánya működött, így a telek alá, a hátsó telekrészen a régi bánya, pince-szintű részei részben benyúlnak.


Ez okból, a telek beépíthetősége erősen korlátozott, mert a HÉSZ (Helyi Építési Szabályzat) rögzít egy, az utcavonal menti beépíthető sávot, amin kívül épület nem kerülhet elhelyezésre.
 
Ezen beépíthető sávon belül persze biztosítani kell az:
előkertet 5 m-rel, és az
oldalkerteket 3-3 m-rel.
 
Így aztán elég nehéz azt a 30 százalékot elérni, főleg úgy, hogy van egy viszonylag jó állapotú, 3 szintes (pince, földszint, tetőtér) lakóház a telken, ami belül egyszerű felújítást igényel, kívül meg utólagos homlokzati hőszigetelést.
 
Másrészt Tímeáék egyetlen kívánalma, hogy egy lapostetős földszinti bővítmény legyen az új nappali cca. 20-25 m²-es alapterülettel, a hátsókert irányában, az nem is megvalósítható, mert az épület mögötti pincelejárón túl csupán 3,45 m széles sáv lenne beépíthető.
 
A település Főépítésszel rendelkezik, és építési engedélyezési terv beadása előtt a tervdokumentációt Településképi véleményezési eljárásra kell benyújtani.
 
Előtte lehetőség nyílik a Főépítésszel történő egyeztetésre, ez tulajdonképpen jó dolog lehet, mert akkor legalább nem futunk vakvágányra… 😉
 
Mindezek ismeretében azt javaslom, a bővítményt az épület délnyugati oldalára helyezzük.


A hátsó-oldalsó bővítéssel a oldalkertben pl. pergola megépítésével a gépkocsi telken belüli parkolását is kezelni lehetne, esztétikusan, az épület részét képezve.
 
Az utcai oldalon a bejárati előlépcső szabálytalan beépítéssel vált szélfogóvá korábban, lehetséges, hogy azt kérik majd, csak az előlépcső és a terasz maradhat új előtetővel, az előkertben.
 
Még egy fontos momentum:
A bővítményt úgy lehet engedélyeztetni, hogy ábrázolásra kerül a meglévő állapot alaprajzokkal, metszetekkel és homlokzatokkal, mint felmérési állapot, egy alapos helyszíni felmérést követően, majd a tervezett bővítménnyel növelt épületről is el kell készíteni ezeket a tervlapokat, azaz a tervezett állapotot ábrázoló alaprajzokat, metszeteket és homlokzatokat.
 
Tanulság: ingatlan vásárlás előtt fáradj be az illetékes építéshatósághoz, és érdeklődd meg, mik az ingatlan bővítési és átalakítási lehetőségei. Vagy bízd ezt a Térképzőre! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .