Lábazat

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Terepszint felett indul a lábazat


Hosszasan elemeztem korábbi bejegyzéseim alkalmával a talajba kerülő épületszerkezetek nedvesség elleni védelmét, a vízszigetelés kérdéskörét. Mára már kiértünk a földfelszínre, azaz a terepcsatlakozásra.
 
E helyen képezzük az épületek lábazatát. Az épület „lábát”, amit a csapóesőtől és a felszíni vizektől védünk meg. Ahogy az ember a lábára gumicsizmát húz csapadékos időben, úgy az épületek lábára, a lábazatra vízszigetelést készít. És ezt el is takarja, azaz megvédi.


Új épületszerkezet esetén, valahol a talaj tetején, de még a talaj közelében helyezkedik el az épület belső padlósíkja. E padlósík és az alaptest közé lábazati falat építünk. Leggyakoribb esetben zsalukőfallal hidaljuk át ezt a távolságot, ami zsaluformájú betonelemhéj, betonacél vasalással és üregeinek kibetonozásával válik fallá, lábazati fallá.


Rajzoltam egy lábazati csomópontot, azaz képzeletben elvágtam függőlegesen egy épületrészletet, és a képzeletbeli metszés síkjában látható szerkezeti elemeket el is neveztem. Ne ijedj meg, nem bonyolult!


Pár dolgot nézünk csak át, időrendi, építési sorrendben:
 
Legalul van az alaptest, az kapta az 1. jelet.
 
Az alaptest tetejére épült meg a lábazati fal, zsalukőből. 2. jelet figyeld!
 
3. jellel jelöltem azt a feltöltött felületet, ami a külső belső szint közötti területet tölti ki, ez részben földfeltöltés, részben kavicságyazat.
 
Ezután készítettem egy vasalt aljzatot (ezt már ismered, ez a fogadószint!) 4. jellel. A falak alá bitumenes lemezszigetelést ragasztottam, oly módon, hogy a fogadószint oldalára lehajtottam a szigetelő lemezeket, a későbbi összedolgozás érdekében.
 
Majd ezek után felfalaztam a homlokzati falat: 5. jel.
 
Most már kezdhetem a lábazat védelmét kialakítani, a vízszigetelést a lábazati falra felhordani. 6. jel. Mára ennyi! 😉
 
Mivel a vízszigetelést függőleges falon kell felvezetnem, közvetlenül felragasztom az épületszerkezetemre (jelen esetben a zsalukőfalra).


Magát a vízszigetelést, hőszigetelő táblákkal védem majd meg, olyan hőszigetelő táblát alkalmazva, melynek nagy a szilárdsága, és nagyon alacsony a vízfelvevő képessége. És majd homlokzatképzésnél – e kész felületet – felületi bevonattal fogom ellátni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .