Legyen beton, vagy térkő?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, ha megengeded!

 
 

Legyen beton, vagy térkő?

Beköltözés előtti utolsó simításként Megrendelőim az épület körüli járdákat és behajtók átalakítását kérték. Ez a projektem egy lakóépület átalakítása és felújítása volt, a belső munkák gyakorlatilag elkészültek, most odabent a szerelvényezés és a bútorozás folyik…
Külső munkára ugyan nem szerződtem, de kis rábeszélés után belementem az utcai kerítés cseréjébe és az épület körüli járda + autóbehajtók burkolatának tervezésébe, és a kivitelezésbe. 🙂
Készítettem egy szolid és egyszerű tervet:

Persze először felmértem, azaz „megmértem” a meglévő állapotot, majd feltártuk a meglévő betonburkolatokat. Sajnos kiderült, a múlt század 70-es éveiben készült első járdaszintre az elmúlt 40 év alatt még kétszer rábetonoztak. Így jött létre a minimum 25 cm vastagságú épület-körüli „atombiztos” betonburkolat. Csakhogy felülete kopott, sérült szélű, és repedezett, töredezett.

 

Legyen betontérkő!

A kézenfekvő ötletnek, miszerint mi is betonozzunk egy újabb réteget, ellenálltam. Mást javasoltam, bár ez nem bizonyult pénztárca kímélő megoldásnak, mert csak a betontörmelékkel megrakott konténerek ára elérte a 150.000;- Ft-ot. Ellenben kicsomagoltuk a házat a beton szorításából! 🙂
 
Mindhárom réteget nem bontattam, csak a két felsőt, hisz az alsó, egyben első betonréteg kiváló alapja lett a beton anyagú térkőburkolatnak.
Tehát a nyári akciók alkalmából, bruttó 2.150,- Ft/m² áron jutottunk 6 cm vastagságú beton anyagú térkőhöz.

Miért ezt választottuk? Mert a természetes kövek egy drágább kategóriát képviselnek, ez pedig nem fért be az idei büdzsébe.

Persze van néhány előnye a beton anyagú térkőburkolatnak is:

 • Takarékosak vagyunk, mert magyarországi, helyben fellelhető nyersanyagokat használtak betontérkő gyártására.
 • Színgazdagok vagyunk, hisz ezek a szürke színű beton térkövek egyáltalán nem egyszínűek.
 • Egyszerű a felület javítása, ha szükség esetén fel kell bontani a burkolatot, a köveket utána minden gond nélkül vissza lehet helyezni eredeti helyükre még házilag is.
 • Mi is az örökkévalóságnak tervezünk, mert a beton térkövek még a legmagasabb hőmérsékletnek is ellenállnak, megtartják csúszásmentességüket és nagyon tartósak, így megelőzik, hogy a burkolatban barázdák és deformálódások alakuljanak ki.
 • A beton térkövekkel burkolt felületen az időjárás (csapadék/fagy) nem okoz repedéseket és kátyúkat.
 • Ha áldoznánk még egy bizonyos összeget rá: felületvédelemmel ellátott beton térkövek hosszú időn keresztül megőriznék szépségüket.. Bizonyos felületvédővel bevont térkövek felületéről még a legmakacsabb szennyeződések, mint például olaj, vörösbor vagy ketchup foltok is könnyen eltávolíthatóak. /A házavató pikniket még nem tartottuk meg!/

Néhány beépítési tudnivaló:
Első cél, hogy egy egyenletes és megfelelően tömörített alapréteget hozzunk létre. Ez most adott volt, hisz betonjárda van mindenhol. Alapesetben a kiásott földfelszínt tekintjük alapnak.
Következő réteg a teherhordó, fagyvédő réteg. Itt csak humuszmentes, homokoskavics, zúzott kőzet, vagy ezek egyenlő arányú keveréke alkalmas. Ezen anyagok az időjárással és faggyal szemben ellenállóak, és a tömörítés során nem szenvednek szemcseroncsolódást.
Ezután következett a burkolatágy, kőzúzalékból. Ezt alu.léccel húzták a kívánt szintre, ez lett a burkolat alatti közvetlen réteg.


Fektetési minta szerint következett a burkolókövek lerakása. A lerakáskor arányosan kevertük a burkolóköveket három raklapról, hogy a burkolt felület megfelelő képet mutasson. A széleknél és egyéb csatlakozási pontoknál a köveket vágókoronggal vagy törőollóval tudták méretre igazítani. (Képeken a sárga gép a törőolló.)
A lerakott (nem tömörített) burkolóköveknek kb. 0,5 cm-rel a kívánt szint felett kellett lenniük, mivel a tömörítés során még kb. 0,5 cm-t süllyedtek. Tehát ezután a teljes felületet lapvibrátorral tömörítették.


A beton burkoló elemeket úgy helyezték el az ágyazatba, hogy az elemek között 1-3 mm-es fuga maradjon a zsákos fugázó anyagnak, fugázó homoknak. Ezen fugákban egyenlítődnek ki az elemek kikerülhetetlen és engedélyezett méretkülönbségei. Fugázás technikája: az egyszerű söprés! A megfelelő fugázással a hézagok teljes kitöltései érhetők el, így a burkolókő elemek kölcsönösen támaszkodni tudjanak egymáshoz is. Ez azért lényeges, mert ki kell küszöbölni, hogy a betonelemek kölcsönös érintkezzenek, a teherbírás rugalmas viselkedése érdekében, illetve a elemek éleinek védelme érdekében.

2 hozzászólásto Legyen beton, vagy térkő?

 1. Benke Éva szerint:

  Na, ezt most küldöm a férjemnek, mert éppen aktuális. A térkő már itt áll az udvarban. 🙂 Nagyon hasznos a cikk, köszi!!!

  • a Térképző szerint:

   Kedves Éva! Ti, magatok készítitek el a térburkolatot? Amire leginkább ügyelnetek kell, az alapréteg tömörsége és a síkja!
   Sok sikert!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .