Még mindig: kiviteli terv

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Kiviteli terv 2.rész

 


Ismétlés a tudás anyja! – tehát múlt heti, kiviteli tervről szóló bejegyzésemet szükségesnek tartom kiegészíteni, ezért írok ismét e témában.


A megkezdett építési-szerelési munkákra, vagyis a teljes kivitelezésre vonatkozó kivitelezési dokumentációnak az építési munkaterületen rendelkezésre állnia! Ez azt jelenti, hiába van ma már nagyon modern technikánk, meg elektronikus építési naplónk, az építkezés maga még mindig papír alapú tervek alapján folyik.


Építési tevékenységet, vagyis kivitelezést végezni csak akkor szabad, ha:
– rendelkezésre áll a jogerős építésügyi hatósági engedély,
– megvan a hozzá tartozó, jóváhagyott, engedélyezési záradékkal ellátott építészeti-műszaki dokumentáció,
– valamint az ezek alapján készített kivitelezési (teljes vagy egyszerűsített) dokumentáció.


Az építési engedélyezési dokumentációból + (árazatlan) költségvetési kiírásból álló dokumentációt nevezzük egyszerűsített kivitelezési tervdokumentációnak.
Ebben az esetben, az egyszerűsített kivitelezési dokumentáció esetén a tervezett létesítmény:
– legfeljebb 300 m2-nyi szintterületű,
– 3 építményszinttel rendelkezik, vagy
– térfogata nem nagyobb, mint bruttó 1000 m3.


A fentieken túl, ha az épület
– tartószerkezete vagy annak elemei monolit vasbeton, kivéve a 6,60 m-es fal- vagy oszlopköznél kisebb előregyártott födémszerkezethez csatlakozó vasbeton koszorút tartalmaz, vagy
– teherhordó szerkezetinek támaszköze 5,40 m-nél nagyobb, vagy
– előregyártott födémszerkezete 6,60 m-es fal- vagy oszlopköznél nagyobb, akkor szükséges a tartószerkezeti kivitelezési dokumentáció!


Épületgépészeti kivitelezési dokumentáció akkor szükséges, ha az építménybe 30 kW-nál nagyobb hőtermelő berendezés kerül beépítésre.


Épületvillamossági kivitelezési dokumentációt akkor kell készíteni, ha 7 kW-nál nagyobb az építmény elektromos áram teljesítményfelvétele.


Ezeket a törvény mondja ki!
De azért gondolkozzunk el egy picit!
Te láttál már valaha egy engedélyezési tervdokumentációban radiátoros fűtés tervet? Én nem láttam ilyet!
Láttad már egy engedélyezési tervdokumentációban a tervlapokon jelölve a lámpatestek, villanykapcsolók, dugaljak helyét? Nem, én nem láttam ilyet!


A Te válaszod is: nem!? Persze, hogy nem láthattad, mert nincs ilyen információ az építési engedélyezési terv tervlapjain.


Jöhet a tanulság: szükséges a kiviteli terv! Ez a tervdokumentáció kezeli minden felmerülő, lakásoddal/lakhatásod kényelmével összefüggő kívánságaidat, vagyis valójában magadnak készítteted! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .